Сблъсъци между крайнолеви демонстранти и полиция в Лайпциг

Сблъсъци между крайнолеви демонстранти и полиция в Лайпциг Снимка: newsflare.com

Ябълката на раздора е издадената в сряда присъда от 5 години затвор за лява активистка, обвинена в нападения срещу неонацисти

Според съобщения на полицията, след произнасянето на присъдата леви групировки са започнали протестни действия, продължаващи вече няколко дни. Демонстрантите са блокирали пътища, палили са огньове по улиците и са хвърляли камъни срещу силите на реда. В събота на улиците  са излезли 1 500 души. Позовавайки се на полицията, Reuters съобщи, че поне около една трета от тях са били „склонни към насилие”.

Междувременно активистката Лина Е., която беше задържана от 2020 г. и практически е излежала половината си присъда, е освободена от затвора, защото е задействала процедура за обжалване. Тя е смятана за лидер на крайнолява група, отговорна за брутални кампании на насилие срещу крайнодесни групи в продължение на няколко години, включително атаки с чукове, железни пръти и бейзболни бухалки.

Присъди с по-малки срокове затвор са получили и още трима мъже, чиито фамилии също не се оповестяват.

В противовес на крайнолевите протести, част от немската общественост е разгневена, че 28-годишната Лина Е. е на свобода, след две години и половина в ареста. Мнозина германци изглежда смятат, че насилието срещу крайната десница е „приемливо”. Твърди се, че лявата активистка е освободена, защото „не се чувства добре”. Медиите съобщават, че докато чака резултата от обжалването, Лина Е. е предала на властите личната карта и паспорта си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: