Сърбите отново излязоха на протест

Сърбите отново излязоха на протест Снимка: barrons.com

Десетки хиляди демонстранти заляха вчера централните улици на Белград, за да поискат отново политическо решение срещу атмосферата на нетолерантност и авторитарното управление на Александър Вучич

Сърбите не могат да се отърсят от шока след двете поредни масови стрелби на 3 и 4 май, които шокираха нацията, оставяйки девет убити деца и деветима възрастни, както и повече от 20 ранени, припомня Euronews. И ако президентът Вучич е смятал, че кризата в Косово ще разколебае протестите срещу управлението му, явно не си е дал сметка за градуса на гнева в сръбското общество. Той отхвърли всякаква отговорност за кървавите инциденти и пренебрегна исканията на протестиращите да се оттегли.

Вчера десетки хиляди демонстранти заобиколиха прзидентството, издигайки балони с надпис „Вучич, върви си“ и транспаранти, носени от студентския авангард "Сърбия срещу насилието!" Макар и най-масов от всички досега, журналисти отбелязват, че в протеста са се промъкнали и десни групи, демонстриращи националистическите си възгледи по начин, твърде близък с почерка на сръбските тайни служби. Съобщава се за нападение с палка над чуждестранен журналист, както и за „униформата” на някои от националистите - тениски, маркирани с буквата Z, символ на руската агресия в Украйна.

С настъпването на вечерта демонстрантите осветиха шествието, включвайки мобилните си телефони, и със скандирания, свирки и купища листчета, оставени на входа на президентството, призоваха за оставката на Вучич. Следващата седмица е планиран нов протест. Вълната от митинги изглежда ще се превърне в най-голямото предизвикателство за Вучич през 11-те години на управлението му. 

Опозицията го обвинява, че с автократичното си управление подклажда нетолерантност и реч на омразата, като същевременно незаконно завзема контрола над всички държавни институции. Политическите му противници настояват за оставките на висши държавни служители и отнемане на лицензите на телевизии, чиито програми  „насърчават насилието и възхваляват фигури от престъпния свят”. Вучич отрича обвиненията и на свой ред атакува опозицията с твърдението, че целта на демонстрациите е да го свалят от власт със сила.

„Те просто трябва да знаят, че жив или мъртъв ще се боря срещу онези, които подкрепят насилието. Никога няма да ме изплашат“, каза Вучич пред проправителствена телевизия. 

След стрелбите властите започнаха акция за събиране на незаконните оръжия и изпратиха полицаи да охраняват училищата. Обявен е строг контрол към притежателите на оръжия и стрелбищата, въведен е мораториум върху новите разрешителни за притежание на оръжие, оповестени са и сурови присъди при установяване на незаконно притежавани оръжия, с каквито Сърбия е наводнена след войните от 90-те години, в т.ч. от автоматични огнестрелни оръжия до ракетни установки и ръчни гранати. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: