Сърбите предадоха доброволно над 13 500 оръжия

Сърбите предадоха доброволно над 13 500 оръжия Снимка: Euronews

Събраният арсенал включва ръчни гранати, автоматични оръжия и дори противотанкови ракетни установки

След двете ужасяващи масови стрелби в началото на този месец, при които загинаха 17 души, включително много деца, а 21 бяха ранени, сръбската общественост в масови демонстрации и протестни шествия се обяви за промяна в политиката и режима за притежание на оръжие, но се чуха и призиви за оставка на правителството или поне на министъра на вътрешните рааботи. В отговор сръбските власти обявиха едномесечен период на оръжейна "амнистия", през който гражданите могат безнаказано да предадат нерегистрираните си оръжия. 

В петък много градове отново протестираха, като в Белград демонстрантите блокираха ключов мост и магистрала, съобщи Euronews. Опитвайки се да омаловажи мащаба на протестите, сръбският президент Александър Вучич определи блокадата на моста като тормоз. За да докажат, че вземат мерки, сръбските власти показаха вчера събраното оръжие на изложение близо до Смедерево, на около 50 км южно от Белград. 

Според Александър Вучич, който заедно с висши полицаи разгледа импровизирания оръжеен склад, половината оръжия действително са били притежавани незаконно, докато другата половина са били регистрирани по надлежния ред, но гражданите въпреки това са ги предали. Вучич обяви още, че оръжията ще отидат в оръжейните предприятия, за да бъдат прегледани и евентуално предадени за употреба на сръбските въоръжени сили. 

Очевидно обаче сръбският президент предполага, че сърбите все още държат много оръжия. Той предупреди, че след изтичане на амнистията - 8 юни, „държавата ще отговори с репресивни мерки и наказанията ще бъдат много строги“. Като отхвърли искането на опозиция за оставката на вътрешния министър, който също присъства на оръжейната демонстрация в неделя, Александър Вучич същевременно намекна, че цялото правителство може да подаде оставка и съобщи, че на планирания за 26 май митинг в Белград може да обяви предсрочни избори. 

Сръбската опозиция го обвинява, че насаждайки автократично управление на всички нива и институции, подклажда атмосфера на насилие и омраза. Под прицела на обществения гняв попадат и основните медии в страната, които обслужват политиката на Вучич и показвайки често престъпници и сцени на насилие, разпалват противоречия в обществото. 

Смята се, че Сърбия е сред първите страни в Европа по брой оръжия на глава от населението. Много от тях са останали от войните през 90-те години и притежанието им е незаконно. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: