Санкциите на Запада подариха на Русия една уникална възможност

Санкциите на Запада подариха на Русия една уникална възможност Снимка: fotolia.com/ Anton Balazh

Те я подтикнаха да създаде нов икономически блок

Безпрецедентните санкции, които Западът наложи на Русия заради конфликта в Украйна, я подтикнаха да създаде нов икономически блок, към който се присъединяват развиващите се страни, пише Nihon Keizai.

Изданието отбелязва новия разкол между развитите и развиващите се страни - докато първите се придържат към твърда санкционна политика, вторите се опитват да разширят географията на връзките, излизайки извън контрола на Запада.

Това доведе до факта, че в края на миналата година, на която паднаха основните ограничения, общият обем на търговията на Русия е нараснал с 8 % спрямо 2021 година. Отношенията с някои страни рязко се активизираха: така например, износът на петрол за Индия скочи девет пъти!

В същото време темпът на растеж в развиващите се страни от началото на XXI век значително надвишава този показател в развитите страни. Смята се, че до 2030 г. повече от половината от световния БВП ще бъде за сметка на новоформиращите се икономики.

По този начин може да се направи извод, че санкциите дадоха Москва възможност да разшири връзките си с най-перспективните от гледна точка на по-нататъшния растеж държави. Това ще засили устойчивостта към ограниченията и ще укрепи позицията на Русия в световната икономика, пише японското издание.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: