10 факта за Реджеп Тайип Ердоган

10 факта за Реджеп Тайип Ердоган

Пътят на Ердоган от футболист до несменяем лидер на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от 20 години, спечели президентските избори на втори тур.

Реджеп Тайип Ердоган е роден на 26 февруари 1954 г. в Истанбул в семейството на офицер от бреговата охрана, живял в град Ризе до 13-годишна възраст.

От детството си се отличава с религиозност, посещава духовен лицей. Докато учи в Икономическия факултет на университета Мармара в Истанбул, той окончателно се утвърждава във възгледите си, като се присъединява към младежкото крило на ислямистката Партия на националното спасение, в която започва политическата си кариера.

От 1969 до 1982 г. се увлича по футбол, играе в полупрофесионални клубове, но изоставя спортната си кариера в полза на политическата.

На снимката:  Реджеп Тайип Ердоган (в центъра, на преден план) играе за футболния клуб  Istanbul Electric Tram and Tunnelsв продължение на седем години от 1975 до 1981 г. (Снимка: IETT)

От 1994 до 1998 г. той е кмет на Истанбул, утвърждава се като харизматичен политик и мениджър, въвежда частична забрана за продажба на алкохол.

През 1999 г. Ердоган прекарва четири месеца в затвора за рецитиране на стихотворение от Зия Гюкалп на митинг през декември 1997 г.

Съдът признава политика за виновен в "подстрекаване на етнически раздор и вражда", въпреки факта, че стихотворението с ислямско съдържание не само не е забранено в Турция, но и е включено в сборника, препоръчан за четене от Министерството на образованието на страната.


Ердоган се присъединява три пъти към политически партии, които впоследствие са забранени. През 2001 г. основава и оглавява Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която печели парламентарните избори през 2002 г. с 34,3% от гласовете и оттогава е на власт в Турция.
 

Година след победата на ПСР на изборите Ердоган чака възможността да влезе в парламента - наличието на криминално досие не позволява на политика да стане депутат от Великото народно събрание и в резултат на това е министър-председател (той е избран измежду депутатите). 
След промяна в законодателството през 2003 г. той първо става депутат, а след това заема поста министър-председател. Преди това министър-председател е неговият заместник Абдуллах Гюл.

 

За повече от три години, от 2014 до 2017 г., той преустановява членството си в Партията на справедливостта и развитието, тъй като турският закон не позволява на президента да членува в която и да е политическа сила. След конституционния референдум тази разпоредба беше премахната и Ердоган отново оглавява ПСР.

На 15 юли 2016 г. Ердоган обяви опит за военен преврат в Турция, за който обвини живеещия в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен и неговите последователи сред турските военни. Той въведе извънредно положение в страната, което беше в сила две години. Повече от 13 хиляди души бяха задържани по обвинения в участие в опита за преврат. 
Системата за командване и контрол на въоръжените сили беше реформирана: армията беше извадена от контрола на Генералния щаб и прехвърлена под контрола на турското Министерство на отбраната.

 

Общо Ердоган е на власт от 20 години: от 14 март 2003 г. до 28 август 2014 г. той бе министър-председател, като активно прокарваше идеята за прехода на Турция от парламентарна към президентска форма на управление.

Стана инициатор на промени в законодателството в полза на преките президентски избори. Според резултатите от първите такива избори той печели 52,59% от гласовете и полага клетва на 28 август 2014 г. Той беше преизбран за втори мандат през 2018 г. Възможността да номинира своята кандидатура за трети път беше резултат от конституционния референдум през 2017 г., който отбеляза прехода на Турция към президентска форма на управление.

 

Ердоган е женен от 1978 г. и има четири деца: двама сина и две дъщери, осем внуци. Зетят на президента, Берат Албайрак, беше министър на финансите от 2018 до 2020 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: