Освободената от домашен арест Ева Кайли се връща на работа

Освободената от домашен арест  Ева Кайли се връща на работа

Бившият заместник-председател на Европейския парламент, гъркинята Ева Кайли, която по-рано стана обвиняема по дело за корупция в Европейския парламент, ще се върне към задълженията си следващата седмица, съобщават френскоезични медии

Съдът в Белгия  разреши на Кайли да свали електронната гривна и я освободи от домашен арест в очакване на процеса за така наречения "катаргейт".

Според адвоката на Кайли в Европейския парламент тя възнамерява да повдигне въпроса дали такива мерки като наблюдение, задържане и задържане са нарушили правата й като евродепутат.

От 10 декември миналата година Кайли е в затвора с мярка за неотклонение. Тя е обвинена в корупция, пране на пари и принадлежност към престъпна организация като част от разследване на твърдения за намеса на Катар и Мароко при вземането на решения от Европейския парламент.

От самото начало Кайли отричаше вината си. Тя нямаше възможност да използва депутатския имунитет, тъй като ЕП счете, че е хваната в престъпление: при обиск в апартамента й бяха открити чанти с банкноти.

В средата на април съдебният следовател, който отговаря за нейното дело, нареди заподозрената да бъде освободена от затвора под наблюдение с електронна гривна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: