Категорична победа на управляващата партия в Гърция

Категорична победа на управляващата партия в Гърция Снимка: greekreporter.com

„Нова демокрация” печели вчерашните избори с 40.8%, при 20.1% за „Сириза”

Резултатът означава 145 места за управляващата партия в парламента, т.е., с 6 по-малко от абсолютното мнозинство. Така че настоящият премиер Кириакос Мицотакис няма да може да направи самостоятелно правителство, а колиция изглежда малко вероятна, което насочва към нови избори след около месец

Такива са намеренията и на Мицотакис. „Без съмнение политическото земетресение, което се случи днес, призовава всички ни да ускорим процеса за окончателно правителствено решение, така че нашата страна да може да има опитна ръка начело възможно най-скоро“, каза той в обръщението си към нацията през нощта.

Новото гласуване, вероятно в края на юни или началото на юли, ще се проведе по нов избирателен закон, според който спечелилата партия получава бонус от 50 места в парламента, а предвид вчерашните изборни резултати, това ще позволи на Мицотакис да управява самостоятелно. 

Още днес гръцкият президент Катерина Сакеларопулу ще даде на трите водещи партии – „Нова демокрация”, „Сириза” и социалистическата ПАСОК - по три дни, за да съставят коалиционно правителство. Ако не успеят, Сакеларопулу ще назначи служебно правителство, което за около месец да подготви нови избори.

„Резултатите от гласуването са решаващи. Те показват, че „Нова демокрация” има одобрението на хората да управлява, силна и автономна“, каза Мицотакис пред ликуващата тълпа, събрала се пред централата на партията в Атина. Изборният езултат е зашеметяващ тласък за него, след тежките предизвикателства в управлението му - скандал с подслушване, пандемията, кризата с разходите за живот и смъртоносната железопътна катастрофа през февруари.

Освен 145-те места за „Нова демокрация” в гръцкия парламент, „Сириза” ще има 72 места, ПАСОК - 41 места, Комунистическата партия ККЕ 26 и дясната „Гръцко решение” - 16. Движението MeRA25, ръководено от Янис Варуфакис, бивш министър на финансите на „Сириза”, не успя да получи парламентарно представителство. 

Десноцентристката „Нова демокрация” управлява Гърция през последните четири години и миналата година може да се похвали с 6%. икономически растеж. Лидерът ѝ Кириакос Мицотакис произхожда от една от най-влиятелните политически династии в Гърция. Баща му Константинос Мицотакис беше министър-председател на страната в началото на 90-те години; сестра му Дора Бакоянис беше външен министър, а синът й Костас Бакоянис е настоящ кмет на Атина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: