Купуването и продаването на гласове е престъпление...

Купуването и продаването на гласове е престъпление... Снимка: theins.ru

Но не и когато пред очите на гласоподавателите турският президент Реджеп Тайип Ердоган раздава пари на децата им, в самата избирателна секция

Днес Турция избира едновременно нов състав на парламента и нов – или стар президент. Ердоган гласува в избирателна секция в истанбулския квартал Юскюдар. В очакване на пристигането му там бяха взети засилени мерки за сигурност: журналистите и техниката им бяха прегледани щателно и всички входове на избирателната секция бяха блокирани, пише ВВС.

Очевидно обаче мерките са пропуснали заснемането на  видео, качено след това в Twitter, на което се вижда как застанал сред избирателите в избирателната секция, президентът Реджеп Тайип Ердоган брои банкноти и ги дава на деца, които се приближават към него, „за да го поздравят”. 

Постът бързо събра стотици гледания и коментари. „Той ще победи”, пише потребител. „Дори да е законно, изглежда доста странно”, посочва друг, а фен на Пинк Флойд цитира парчето им „Money”, с коментара, че „парите са изворът на всяко зло”. Други реакции са по-многозначителни: „Вече и деца ли подкупва?”, „Леле! Отчаяно...”, а накои потребители се съмняват че „тази практика” съответства на истинската мюсюлманска религия.

Основният съперник на Ердоган, 74-годишният Кемал Кълъчдароглу гласува в Анкара. Известен като честен човек, той обещава да отмени много от правомощията на Ердоган, придобити след неуспешния опит за преврат срещу него през 2016 г. 

Два въпроса тревожат 64-те милиона гласоподаватели в Турция: растящата инфлация и двете земетресения. Това изведе турците масово пред избирателните секции, още преди да бъдат отворени. В Антакия, един от най-силно засегнатите градове от февруарските земетресения, хората, разселени след бедствието, пристигнаха с повече от 100 автобуса, за да гласуват. 

Младите турци се тревожат за бъдещето си и дават гласа си, без да крият вълнението от възможна промяна след повече от 20 години. Опозиционните партии са разположили доброволци, които следят изборния процес в 192 000 избирателни секции в страната. Турската опозиция регистрира многобройни предизборни  обединения, тъй като пропорционалната изборна система на Турция изисква 7% праг за партиите и коалициите, коиго ще влязат в парламента.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: