Microsoft поръча изграждането на термоядрен реактор

Microsoft поръча изграждането на термоядрен реактор Снимка: helionenergy.com

Microsoft сключи споразумение с Helion Energy, която се ангажира да построи първия в света комерсиален термоядрен реактор за софтуерния гигант

Контролираният термоядрен синтез отдавна се смята за Светия Граал на енергията - потенциално неограничен източник на чиста енергия, който учените се опитват да построят от десетилетия.

Helion Energy вярва, че ще успее да изгради термоядрен реактор за Microsoft до 2028 г. - той ще трябва да генерира поне 50 MW електроенергия. Задачата е изключително трудна. Дори най-оптимистичните оценки на учените за създаването на термоядрени електроцентрали варират от края на настоящото десетилетие до няколко десетилетия напред.

Успехът на компанията ще зависи от възможността да направи технологичен пробив за невероятно кратък период от време и след това да пусне технологията на пазара и да я направи конкурентоспособна по отношение на разходите с други източници на енергия. Но Хелион не се смущава от това, както и от финансовите санкции, предвидени от споразумението в случай на провал.

Термоядреният синтез всъщност повтаря как се образуват светлина и топлина в звездите. В случая със Слънцето това е образуването на хелиеви атоми от водород и отделянето на голямо количество енергия. От петдесетте години на миналия век учените се опитват да възпроизведат този процес по контролиран начин - възможно е  мащабно само неконтролирано, например в случая с водородната бомба.

Тази технология е противоположна на атомните електроцентрали, където енергията се освобождава чрез делене или разделяне на атоми. Основният недостатък на деленето са оставащите след него нестабилни ядра - радиоактивни отпадъци. В случай на термоядрен синтез те не се образуват, тъй като реакцията всъщност просто създава нови атоми на хелий.

Днес контролираният термоядрен синтез се възпроизвежда чрез изстрелване на мощни лазерни лъчи към материята или чрез задържане на плазма в машина, наречена токамак с магнитни полета.

Хелион реши да поеме по свой собствен път, като изгради 12-метров плазмен бустер, който да загрява гориво до 100 милиона °C. Водородният изотоп деутерий и хелий-3 ще бъдат нагрети до състояние на плазма и компресирани от магнитни полета, докато започне реакцията на синтез.

Компанията твърди, че в този случай ще бъде освободена повече енергия, отколкото изразходвана - доскоро учените не са успели да направят това и едва миналия декември изследователи от Националната лаборатория в LLNL. Helion все още не е достигнал този крайъгълен камък.

Друго потенциално препятствие е необходимостта да се получи достатъчно хелий-3 като гориво, въпреки че компанията твърди, че има патентована технология за производство на този рядък изотоп от атоми на деутерий.

И накрая, електроенергията, произведена в триядрен реактор, трябва да бъде достъпна, сравнима по цена с тази, произведена в традиционните електроцентрали. Helion не уточнява каква цена е договорила в договора с Microsoft, но в крайна сметка компанията трябва да достигне $0,01 за 1 kWh.

Източник: The Verge
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: