Износът ни за Великобритания е с ръст от 15 % - над 723 млн. евро

Износът ни за Великобритания е с ръст от 15 % - над 723 млн. евро Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Експортен хъб, който да помага на български компании да се развиват на британския пазар, обсъдиха министър Пулев и Британско-българската бизнес асоциация

Обединеното кралство е един от важните търговски партньори на страната ни, като през последните години стокообменът е на нивото от един милиард евро. За 2022 г. двустранната търговия възлиза на 1у,2 млрд. евро, което е  ръст от 23,8 % спрямо предходната година. 

Износът ни за 2022 г. достига пикова стойност от 723,6 млн. евро и нараства с 15,3 %. Обединеното Кралство е в Топ 10 и сред партньорите ни по отношение на инвестициите

Това стана ясно по време на среща на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и изпълнителния директор на Британско-българската бизнес асоциация (БББА) Десислава Митева.

Двамата обсъдиха идеята на Асоциацията за създаване на Експортен хъб, който да помага на български иновативни и високотехнологични компании да се развиват на британския пазар. 

„Интернационализация на малките и средни компании е един от основните ни приоритети. Чрез Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) към МИР се организират търговски мисии и изложения, за да се помогне на българския бизнес да излезе на външни пазари“, подчерта министър Пулев. 

Изпълнителният директор на БББА Десислава Митева обясни, че първа фаза на проекта за такъв хъб предвижда организиране на събитие в Лондонпрез октомври с цел ангажиране на българската диаспора на Острова. Фокусът на събитието ще бъде върху това как една компания да стартира бизнес във Великобритания. Двамата се обединиха около идеята, че има много български компании, които имат шанс за развитие на британския пазар и те трябва да бъдат подпомогнати и с менторска програма. Пулев и Митева обсъдиха и организирането на предстояща делегация от британски компании, които да посетят България, както и представяне на успешни примери на български компании, вече стъпили на британския пазар. 

Пулев напомни, че МИР издава вече и т.нар. Стартъп-виза. „Това дава възможност за привличане на високотехнологични инвеститори извън ЕС, които да регистрират иновативен бизнес по облекчена процедура у нас. Те ще могат да наемат български таланти и да създават работни места“, подчерта още той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: