Руските фамилни имена създават проблеми в Германия

Руските фамилни имена създават проблеми в Германия Снимка: unian.info

Немско семейство от руски произход се оплаква от негативно отношение

Двойката дори се е опитала да се отърве от руската си фамилия чрез съда, но не е успяла. Двамата родители, немски граждани, са родени в Германия, в рускоезични семейства. Според Associated Press, те твърдят, че след началото на руската инвазия в Украйна, отношението към тях и към детето им е станало враждебно

Поради тази причина, семейството се е обърнало към административни служители в югозападната немска провинция Рейнланд Пфалц, с искане да разрешат промяната, твърдейки, че те и дъщеря им страдат ежедневно заради фамилното им име.

Регионалният административен съд в Кобленц обаче вчера отхвърли искането с основанието, че посочените мотиви не са достатъчни за промяна на фамилно име. Според съда, негативното отношение, с което семейството се сблъсква, не е повлияло на икономическото им състояние, така че ситуацията не може да се оцени като толкова сериозна.

„Фактът, че едно фамилно име е с чужд произход или не звучи немски, сам по себе си обикновено не е важна причина за промяна на името“, се казва в изявлението на съда. От съображения са сигурност, съдебните власти не разкриват конкретното име. Двойката може да обжалва решението.

Проучвания, проведени тази година, показват, че на фона на войната в Украйна, германците са преоценили отношението си към Руската федерация, като 82% от тях посочват Русия като най-голяма заплаха през следващите години, за разлика от 32% през 2021 г., посочва unian.info.

Мнозина обаче не вярват в подобна тотална промяна, при положение, че в Германия например действа група, която събира средства в помощ на руската армия. Бившият украински посланик в Германия Андрий Мелник също се съмнява в новите пристрастия на немското население. Според него, германците едва ли така лесно ще забравят дълго втълпяваните им внушения за „руското величие”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: