Парламентът на Литва легализира насилственото връщане на мигранти

Парламентът на Литва легализира насилственото връщане на мигранти Снимка: aljazeera.net

Amnesty International предупреди, че новият закон ще даде зелена светлина на насилието срещу търсещите убежище в тази страна-членка на ЕС

Парламентът на Литва прие закон, узаконяващ принудителното връщане на лица, търсещи убежище, като допълнителна мярка срещу притока на мигранти, идващи в балтийската държава през беларуската граница, съобщава агенция Бета, позовавайки се на АФП.

Литва, която е член на Европейския съюз, прилага принудително връщане на мигранти от границата от 2021 г., когато хиляди мигранти и бежанци, главно от Близкия изток и Африка, се опитаха да влязат в ЕС през Литва, Латвия и Полша .

Министър: Лесни решения няма

Тогава Съюзът заяви, че този наплив е "хибридна атака", организирана от беларуския режим в отговор на международните санкции срещу Минск. Оттогава броят на опитите за преминаване е намалял, но литовските граничари все още отказват влизането на десетки мигранти на ден.

„Няма лесни решения, когато става въпрос за националната сигурност и правата на човека, но няма и алтернативи“, каза литовският вътрешен министър Агне Билотайте пред репортери, добавяйки, че Литва трябва да се защити.

Както тя заявява, Беларус в момента преговаря за нови директни въздушни връзки до Минск от Иран и Ирак, което може да предвещава нов приток на мигранти.

„Трябва да сме подготвени и имаме нужда от инструменти“, каза тя.

Стотици километри ограда по границата

Amnesty International предупреди миналата седмица, че новият закон, ако бъде подписан от президента Гитанас Науседа, ще даде зелена светлина на насилие.

Миналата година Литва завърши изграждането на четириметрова ограда от бодлива тел по голяма част от границата си с Беларус. Оградата се простира на около 550 километра, а цялата граница е дълга 700 километра.

Съседна Полша също редовно прибягва до принудително връщане на мигранти на границата с Беларус. Тази спорна мярка е одобрена с указ на полското министерство на вътрешните работи, съобщават агенциите.

balkans.aljazeera.net

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: