Свалиха обвиненията в непредумишлено убийство срещу Алек Болдуин (обновена)

Свалиха обвиненията в непредумишлено убийство срещу Алек Болдуин (обновена) Снимка: danspapers.com

При репетиция на сцена със стрелба на снимачната площадка на филма „Ръжда” изстрел от пистолет в ръцете на актьора уби операторката Халина Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза

Разследването разкри, че в реквизитното оръжие по все още неизвестна причина е попаднал боен патрон, припомня ВВС. Болдуин твърдеше, че не е натискал спусъка, но доклад на ФБР стигна до заключението, че без това действие пистолетът не би произвел изстрел.

Болдуин трябваше да се яви на изслушване в съда на 3 май по две обвинения за непредумишлено убийство, които целяха да докажат „престъпна небрежност”. Но по-малко от две седмици преди процеса, специалната прокуратора на щата Ню Мексико обяви разкриването на нови факти, изискващи допълнително разследване. 

„Това решение не освобождава г-н Болдуин от престъпна вина и обвиненията може да бъдат повдигнати отново. Разследването ни ще продължи активно”, се казва в изявление на прокуратурата. 

Според LA Times, преди дни прокурорите са научили, че използваният реквизитен револвер Colt 45 е бил модифициран с нов спусък, с по-малко съпротивление. Тази манипулация сега е забранена, но не и по времето, когато пистолетът е бил преработен. Във вчерашното изявление на прокурорите пистолетът не се споменава, но се казва, че новоразкритите факти "изискват допълнително разследване и съдебномедицински анализ".

На този етап двете обвинения в непредумишлено убийство срещу оръжейничката на филмовата продукция Хана Гутиерес-Рийд остават непроменени. Пред BBC News адвокатът ѝ каза, че очаква до края на процеса и тя да бъде оневинена.

„Доволни сме от решението да прекратим делото срещу Алек Болдуин и насърчаваме правилното разследване на фактите и обстоятелствата около този трагичен инцидент“, каза адвокатът на Болдуин Люк Никас, който винаги е твърдял, че обвинението срещу клиента му са „ужасна съдебна грешка”.

„Г-н Болдуин не е имал причина да смята, че в пистолета или където и да е на снимачната площадка има жив куршум. Той е разчитал напълно на професионлистите, с които е работил и които са го уверили, че в пистолета няма бойни патрони“, посочи пред ВВС адвокат Никас.

Решението за оттегляне на обвиненията идва в деня, в който продукцията „Ръжда” поднови снимките при нови правила, които забраняват „използването на работещи оръжия и всякаква форма на боеприпаси“, каза в изявление адвокатът на продукцията.

Според списание Variety, Алек Болдуин в момента снима „Ръжда” в Монтана. Фаталната сцена, в която актьорът трябваше да използва пистолет, вече е пренаписана. В изявление режисьорът Джоел Соуза нарече възобновяването "горчиво" и обеща да завърши филма "от името на Халина". Очаква се снимките да приключат до края на май.

Изпълнителен продуцент на лентата е съпругът на загиналата операторка Матю Хътчинс, с когото миналия октомври Болдуин постигна извънсъдебно споразумение. Съдът се съгласи да запази клаузите му в тайна, в интерес на поверителността спрямо 10-годишния син на Матю и Халина Хътчинс. 

Гражданско дело срещу Болдуин обаче ще водят майката, бащата и сестрата на Халина, които живеят в Украйна. В изявление адвокатът на семейството каза: „Г-н Болдуин може да се прави на невинен за натискането на спусъка и изстрелването на жив куршум, който сложи край на живота на Халина, той може да се скрие в Монтана и да се прави просто на актьор, но в ралния живот не може да избяга от факта, че е имал главна роля в трагедия, с реални последици

От своя страна, адвокатите на Алек Болдуин нарекоха действията на украинското семейство "погрешни" и предположиха, че е "малко вероятно" доводите им да издържат в съда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: