„Пировата победа“ на Макрон: Президентът не успя да успокои обществения гняв

„Пировата победа“ на Макрон: Президентът не успя да успокои обществения гняв Снимка: Twitter

Запалени кофи за боклук, вандалски прояви и сблъсъци с полицията

Няколко хиляди протестиращи излязоха по улиците на френските градове веднага след обръщението на президента към нацията снощи.

В него Еманюел Макрон защити дълбоко непопулярната пенсионна реформа и си даде 100 дни, за да изправи Франция на крака.

Президентът също така призна гнева от нарастващите цени и работните места, които "не позволяват на твърде много французи да имат добър живот".

    Необходими бяха промени, за да се гарантира пенсия за всеки и да се повиши благосъстоянието на нашата нация. Отговорът не може да е в намаляване на пенсиите или увеличаване на социалните помощи за работещите. Освен това не можехме просто да продължим да не правим нищо, защото дефицитът ще продължи да расте, както и дългът на бъдещите поколения.

Еманюел Макрон
френски президент

Работни места, върховенство на закона и социален прогрес: това са „трите начина на Макрон за обединяване на страната“.

Но това едва ли успя да успокои обществения гняв и да убеди синдикатите да спрат стачките. Те възнамеряват да продължат борбата и предупредиха за масови протести за Деня на труда на 1 май.

Проучванията показват, че мнозинството от французите се противопоставят на спорната реформа.

В същото време рейтингът на популярността на Макрон се понижи и някои анализатори смятат, че той е дал преднина на крайнодесния лидер Марин льо Пен по дългия път към изборите през 2027 г.

Пресата нарече приемането на реформата от правителството на Макрон „Пирова победа“ в чест на гръцкия цар, който победи римляните, но при това загуби по-голямата част от армията си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: