NYT разглежда четири "диви" сценария за развитието на конфликта в Украйна

NYT разглежда четири "диви" сценария за развитието на конфликта в Украйна Снимка: https://pixabay.com/

Американското разузнаване предупреди за 4 wild card в конфликта между Русия и Украйна, включително смъртта на лидери и удар по Кремъл

Американското разузнаване е съставило четири сценария за развитието на конфликта в Украйна с непредсказуеми последици, те включват смъртта на руския президент Владимир Путин, украинския президент Володимир Зеленски, нападение на украинската армия срещу Кремъл и отстраняване на ръководството на руските въоръжени сили.

Тези файлове се съдържат в изтекли секретни документи на американския Пентагон, пише The New York Times.

Разузнаването, разглеждайки сценария на украински удар по Кремъл, прогнозира широк спектър от възможни последствия. Русия може да започне пълномащабна военна мобилизация, да обмисли използването на тактически ядрени оръжия или общественото мнение може да убеди Москва да започне мирни преговори.

В същото време всеки описан сценарий може да доведе както до ескалация на конфликта между Русия и Украйна, така и до прекратяването му чрез преговори или изобщо да не окаже съществено влияние върху развитието на кризата.

Изданието пише, че подобни сценарии се наричат  wild card. Според речника Merriam-Webster този термин означава неизвестен или непредсказуем фактор.


Документът е съставен година след началото на конфликта на 24 февруари и е обозначен като RELIDO, което означава, че решението за разкриване на съдържанието му остава на високопоставени служители.

NYT отбелязва, че списъкът с подобни сценарии е типичен разузнавателен документ, предназначен да помогне на политици, конгресмени и военни да претеглят вероятните рискове, когато вземат решения.

В същото време разузнаването понякога назовава най-вероятния резултат от хипотетично събитие, но в този документ агенцията не е направила това. Американското разузнаване отбелязва само, че е много вероятно конфликтът да  се проточи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: