Reuters: Сърбия се е съгласила да доставя оръжие на Украйна (обновена)

Reuters: Сърбия се е съгласила да доставя оръжие на Украйна (обновена) Снимка: https://pixabay.com/

Военният министър на Сърбия отрича

Сръбските власти са се съгласили да доставят оръжия на Украйна или вече са ги изпратили, следва от секретен документ на Пентагона, станал публично достояние в резултат на скорошно изтичане на информация.

В какво количество и какъв вид оръжие може да е доставено, не е известно, пише Reuters.

Агенцията се позовава на документ от 2 март, озаглавен „Европа | Отговор на продължаващия руско-украински конфликт. Той включва диаграма, в която са изброени „приблизителните позиции“ на 38 европейски държави в отговор на исканията на Украйна за военна помощ. Документът има няколко категории:

    държави, които са обещали да осигурят украинско военно обучение и летална помощ;
    държави, които вече са предоставили летална помощ, обучение или и двете;
    страни с "военни способности и политическа воля" да предоставят помощ в бъдеще.

Австрия и Малта са единствените държави, които не са се съгласили с нито една от категориите. Сърбия, според диаграмата, е отказала да обучава украинските сили, но е обещала да изпрати летална помощ или вече я е предоставила. В документа се казва още, че Сърбия е готова да предостави оръжие на Украйна в бъдеще.

Reuters уточнява, че документът е класифициран като "секретен" и има маркировка NOFORN, което забранява предаването му на чужди разузнавателни агенции и военни. Той също така носи печата на офиса на Обединените началник-щабове на Съединените щати. Канцеларията на сръбския президент Александър Вучич, украинското посолство и Пентагонът все още не са коментирали информацията.

Сърбия е единствената европейска държава, която не подкрепи санкциите срещу Русия заради военните операции в Украйна. През февруари Вучич каза, че не знае колко още ще може да избягва налагането на санкции. Той е убеден, че конфликтът в Украйна се е превърнал в "тежък окопен бой", в който никой не може да спечели.

Сръбският министър на отбраната нарече невярна информацията за доставките на оръжия за Украйна

 Сръбският министър на отбраната Александър Вулин отрече информацията за доставка на оръжия за Украйна. „Повече от десет пъти сме опровергавали тази лъжа, ще го направим отново. Сърбия не е продавала и няма да продава оръжие нито на украинската, нито на руската страна, както и на държави, разположени в съседство на зоната на конфликта “, уверява Вулин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: