Русия e изстреляла по Украйна ракети на стойност 16 милиарда долара

Русия e изстреляла  по Украйна ракети на стойност 16 милиарда долара Снимка: https://pixabay.com/

За 13-те месеца на пълномащабна война Русия е изстреляла почти 5000 ракети по Украйна на стойност около 16 милиарда долара

Поради недостига на Калибър и Х-555/Х-101, Москва е принудена да използва скъпите Х-47 Кинжал, неточните Х-22 и значително е  намалила интензивността на обстрела, твърдят анализатори на Forbes.

Те изчислиха, че от началото на пълномащабната война Руската федерация е обстрелвала Украйна:

🚀 около 2475 ракети с голям обсег на стойност 12,5 милиарда долара;
🚀 около 2300 ракети с малък обсег на стойност 3,5 милиарда долара.

За сравнение анализаторите цитираха ефективността на американските ракетни атаки.

Така за бомбардировките на Ирак през 2003 г. Америка е използвала ракети на стойност около $1 млрд. Почти същата сума струва и ракетната атака срещу Ирак през 1991 г. по време на операция „Пустинна буря“.

Американската армия е харчила до 10 милиона долара на ден за въздушна война срещу бунтовниците в Ирак и Сирия, което е 4 пъти по-малко от средните разходи на Кремъл.

По този начин обстрелът на Украйна се превърна в една от най-скъпите ракетни кампании в съвременната история. Но, за разлика от операциите на Съединените щати и съюзниците, те не дадоха осезаемо предимство на Руската федерация на бойното поле и не станаха ефективни в унищожаването на икономиката на Украйна", посочват експертите на Forbes.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: