Министърът на земеделието на Полша подаде оставка заради кризата с украинското зърно

Министърът на земеделието на Полша подаде оставка заради кризата с украинското зърно

Решението за оставка беше взето на фона на масовите протести на полските фермери във връзка с доставките на зърно от Украйна за страната

Според Рolskieradio24 решението за оставка е взето на фона на масовите протести на полските фермери във връзка с доставките на зърно от Украйна за страната.

Решението да лиши министъра от поста му беше взето от ръководството на партията "Право и справедливост", тъй като Хенрик Ковалчик не можа да се справи с кризата, свързана с украинското зърно.

„Подадох оставка от поста министър на земеделието и развитието на селските райони“, заяви Хенрик Ковалчик.

Твърди се, че уволнението на Ковалчик има за цел да успокои протестите на фермерите.

Според полските медии селскостопанските продукти е трябвало да бъдат транзитирани към други страни, но те се продавата в Полша.

 

Полските фермери протестират срещу вноса на украинско зърно в страната, тъй като това ги лишава от възможността да реализират собствената си продукция.

На 16 февруари 2023 г. близо до ГКПП Дорогуск (пътят от Киев до Хелм) се проведе 48-часов протест на полски фермери. Тогава исканията им бяха същите като днешните, но с по-голям акцент върху контрола на зърното от Украйна.

На 7 март 2023 г. полски фермери блокираха пътя от Украйна в знак на протест срещу вноса на храни. Повод беше поевтиняването на хранителните продукти поради увеличаване на вноса им. Една от причините е неконтролираният внос от Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: