Продължават плащанията от джоба на всички заради грешки на държавни чиновници

Продължават плащанията от джоба на всички заради грешки на държавни чиновници Снимка: https://pixabay.com/

Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 91 652 лв. по четири осъдителни решения на ЕСПЧ

Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 91 652 лв. представляващи обезщетения в изпълнение на четири решения на Европейския съд по правата на човека срещу България. Те са постановени в периода 08.11.2022 г. - 09.02.2023 г.

Правителството одобри изплащането на 5 300 евро за обезщетение след споразумение по жалба пред ЕСПЧ

В светлината на чл. 14 във връзка с чл. 3 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи жалбата касае твърдения за липса на разследване на предполагаемо дискриминационни мотиви на насилието от страна на две лица, претърпяно от жалбоподателя, основани на ромския му произход. Въпросите по разглежданото дело представляват добре установена практика на ЕСПЧ.
За извънсъдебното уреждане на спора със сключване на приятелско споразумение, българското правителство прие да изплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 5 300 евро за всички имуществени вреди, разходи и разноски. С одобряването от ЕСПЧ на постигнатото споразумение делото ще бъде прекратено.

Правителството одобри изплащането на 8 000 евро за обезщетение след споразумение по жалба пред ЕСПЧ

Въпросите по разглежданото дело представляват добре установена практика на ЕСПЧ („Стоянов и Табаков срещу България“, жалба № 34130/04; Хаджигеоргиеви срещу България, жалба № 41064/05; Велчева срещу България, жалба № 35355/08 и др.).
С горепосочената жалба се повдигат оплаквания за нарушение на чл. 6, ал. 1, чл. 1 от Протокол 1 и чл. 13 от Конвенцията, поради продължителното неизпълнение на реституционно решение на Поземлена комисия - гр. Ботевград от 27 април 2001 г. и на последващо влязло в сила съдебно решение на Софийски окръжен съд от 02 декември 2014 г. в полза на жалбоподателите, по предявен от тях ревандикационен иск, по силата на което ответникът - държавна институция, е осъден да им предаде владението на процесния имот.
Решението на Софийски окръжен съд остава неизпълнено до края на 2020 г., когато между жалбоподателите и Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ е постигнато извънсъдебно споразумение за доброволно предаване на присъдения имот.
В светлината на константната си практика ЕСПЧ съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение и жалбоподателите приеха предложените условия на споразумението.
За извънсъдебното уреждане на спора със сключване на приятелско споразумение, българското правителство прие да изплати на жалбоподателите общо обезщетение в размер на 8 000 евро за всички имуществени и неимуществени вреди, разходи и разноски.

Правителството одобри изплащането на 5 000 евро за обезщетение след споразумение по жалба пред ЕСПЧ

Въпросите по разглежданото дело представляват добре установена практика на ЕСПЧ („Любомир Попов срещу България жалба № 69855/01; Братанова срещу България, жалба № 44497/06; Велчева срещу България, жалба № 35355/08; Зикатанова и други срещу България, жалба № 45806/11 и др.).
С горепосочената жалба се повдигат оплаквания за нарушение на чл. 6, ал. 1, чл. 1 от Протокол 1 и чл. 13 от Конвенцията, поради продължителното неизпълнение на влезли в сила национални съдебни решения, с които първоначално е признато правото на възстановяване на собствеността върху парцел на жалбоподателката, постановени съответно през 1999 г., 2013 г. и 2015 г., както и поради прекомерната продължителност на процедурата по реституция, приключила през 2019 г.
В светлината на константната си практика ЕСПЧ съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение и жалбоподателката прие предложените условия на споразумението.
За извънсъдебното уреждане на спора със сключване на приятелско споразумение, българското правителство прие да изплати на жалбоподателката обезщетение в размер на 5 000 евро за всички имуществени и неимуществени вреди, разходи и разноски.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: