Как преследваха президентите на САЩ

Как преследваха президентите на САЩ Снимка: 24newnews.ru

Вчера бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше арестуван, преди предяваване на обвинение за нецелево изразходване на средства за предизборната му кампания. За това, как в миналото се опитваха да преследват президентите на САЩ, разказва изданието "Комерсантъ".

През 1868 г. 17-ият президент на САЩ Андрю Джонсън уволнява военния министър Едуин Стантън. Конгресът счита решението за незаконно и за първи път в историята на САЩ стартира процедура за импийчмънт и преследване на президент, но не се събират достатъчно гласове в Сената, за да бъде повдигнато обвинение.

През 1872 г. във Вашингтон 18-ият президент на САЩ Улис Грант е арестуван за превишена скорост с конска карета. Той е отведен в полицейското управление, където pdплаща глоба от 20 долара. Смята се, че този случай е единственият в историята на САЩ, при който действащ президент е задържан от полицията и глобен.

През 1923 г., след смъртта на 29-ия президент на САЩ Уорън Хардинг, правителството му е признато за корумпирано и някои от служителите са арестувани и изпратени в затвора. Впоследствие са открити писма, обвиняващи президента Хардинг в извънбрачни връзки, както и в наличието на незаконни деца.

През 1974 г. Камарата на представителите решава да започне процедура по импийчмънт срещу 37-ия президент на САЩ Ричард Никсън. Той е обвинен в участие в организирането на подслушване в централата на Демократическата партия в комплекса "Уотъргейт" по време на президентската предизборна кампания. Ричард Никсън подава оставка още преди началото на процедурата, ставайки единственият президент на САЩ, който предсрочно и доброволно подава оставка. Новият президент Джералд Форд помилва Никсън за всички престъпления, които може да е извършил.

През 1998 г. около 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън избухва скандал заради интимни отношения със служителката на Белия дом Моника Люински. Той е обвинен в лъжесвидетелстване, започва процедура за импийчмънт, но в крайна сметка президентът е оправдан.

През 2011 г. правозащитна организация Human Rights Watch обвинява бившия президент на САЩ Джордж Буш, че е разрешил използването на изтезания в американските затвори и поиска да започне разследване. През 2015 г. малайзийските власти осъждат Джордж Буш за престъпления, свързани с изтезанията на затворници по време на войната в Ирак.

През 2019 и 2021 г. 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп се сблъсква два пъти с процедура за импийчмънт. Първият път той е обвинен в оказване на натиск върху украинския президент Владимир Зеленски за лични и политически интереси, а вторият път - в подбуждане към бунт, довел до щурмуването на Капитолия след президентските избори. И двата опита за сваляне на държавния глава се оказват неуспешни. Повече за Тръмп ТУК.

През май 2022 г. прокурори от щатите Мисури и Луизиана завеждат дело срещу 46-ия президент на САЩ Джо Байдън и редица други висши служители. те са обвинени в заговор с големи социални медии за "цензуриране и потискане на свободата на словото". Според ищците президентът и други служители "под предлог за борба с дезинформацията" са работили с Twitter, YouTube и Meta, за да цензурират такива теми, като делото на сина Байдън, произхода на коронавируса и гласуването по пощата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: