Космическата компания Virgin Orbit на Брансън ще бъде закрита

Космическата компания Virgin Orbit  на Брансън ще бъде закрита

Virgin Orbit е основана през 2017 г., специализирана е в изстрелване на сателити, а през януари изстрелването на ракета на компанията се провали, което доведе до проблеми с финансирането

 В резултат на това "в обозримо бъдеще" Virgin Orbit ще спре да работи.

Компанията Virgin Orbit на милиардера Ричард Брансън, струваща 3 милиарда долара, ще бъде затворена „в обозримо бъдеще“, тъй като няма финансиране, съобщи CNBC, цитирайки аудиозапис на изявлението на главния изпълнителен директор Дан Харт, с което каналът се е сдобил.

„Нямаме друг избор, освен да направим незабавни, драматични и изключително болезнени промени“, казва той.

Компанията възнамерява да освободи 90% от всички служители, оставяйки само 100. Според Харт всеки, който остане безработен, ще получи заплащане, обезщетения и помощ при намиране на нова позиция, включително чрез каналите на Virgin Galactic, която организира туристически космически полети .

През януари Virgin Orbit проведе първото си изстрелване на LauncherOne от Обединеното кралство. Устройството достигна космоса, но не достигна целевата си орбита. Това събитие, според Reuters, доведе компанията до ръба на фалита.

Virgin Orbit започва да търси финансиране, но безуспешно, нейните служители са пуснати в неплатен отпуск. На 28 март акциите на компанията поевтиняха с почти 30%. Само през последната година цената на Virgin Orbit е спаднала с 92%.

Компанията се появи през 2017 г.: тя беше извадена от състава на Virgin Galactic. Reuters посочва, че Брансън притежава контролния пакет - приблизително около 75%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: