Bloomberg: Откриха чували с камъни вместо никел в склад на Лондонската борса за метали

Bloomberg: Откриха чували с камъни вместо никел в склад на Лондонската борса за метали Снимка: ijunoon.com

LME анулира девет документа за собственост върху никел,складиран в склад и предупреди собственика за това. Те се отнасят до около 54 тона метал на стойност 1,3 милиона долара.

Лондонската борса за метали London Metal Exchang (LME) откри чували с обикновени камъни вместо никел в склад в Ротердам в Нидерландия, който е основата на няколко от нейните договори. За това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Според събеседниците на агенцията складът, в който са открити камъните, се управлява от компанията Access World. Преди това компанията е била собственост на трейдъра Glencore, а през януари 2023 г. е продадена на компанията Global Capital Merchants.

Access World проведе разследване и установи, че чувалине с "никел", които са в основата на девет договора (това са 54 тона метал на стойност 1,3 милиона долара), не съдържат никел. Девет удостоверения за никел - документи за правото на собственост върху метала,складиран в одобрен от борсата склад, бяха признати за невалидни, собственикът вече е уведомен, съобщи LME. Товарът е регистриран за съхранение под прикритието на никел от началото на 2022 г., разказа един  от източниците.

Не е ясно дали чувалите някога изобщо са съдържали никел и дали проблемът е резултат от грешка, кражба или измама, отбелязва агенцията. Представителите на Access World Glencore отказаха коментар.

LME помоли лицензираните оператори да проверят отново гарантирания никел. От борсата отбелязаха, че други метали, които не позволяват доставката им в чували, "не са обект на такива нарушения".

Bloomberg отбелязва, че инцидентът няма да окаже сериозно влияние върху пазара на метали, тъй като идентифицираната партида съответства едва на 0,14% от запасите на никел в LME. Това обаче може да подкопае доверието към LME, добави агенцията.

През февруари Trafigura Group съобщи, че е станала жертва на мащабна предполагаема измама, свързана с липсващи никелови товари. На този фон представители на отрасъла започнаха да извършват проверки сред собствените си товари. Trafigura е претърпяла загуби в размер на $577 млн.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: