Франция: Пенсионната реформа разпалва протестите

Франция: Пенсионната реформа разпалва протестите

Уличните протести във Франция против пенсионната реформа утихнаха само леко след пореден изблик в понеделник, когато Националното събрание отхвърли два вота на недоверие към правителството

Профсъюзите обещават да продължат борбата, следващият ден на мобилизация на всички противници на реформата на президента Еманюел Макрон е насрочен за четвъртък.

Анелиз Борхес, от Euronews, с репортаж от центъра на Париж:

„Ситуацията във Франция остава напрегната след като правителството на Еманюел Макрон едва оцеля след вот на недоверие в парламента. Протестите избухнаха веднага след този вот и се повториха и този вторник.

Хората излизат на улиците в центъра на Париж, за да поискат премахване на пенсионната реформа. Но освен това те казват, че са много притеснени как стоят нещата като цяло в тази страна, как Еманюел Макрон управлява Франция, че френският президент е използвал специален конституционен механизъм, за да заобиколи парламента и да прокара своята реформа.

Хората казват, че е недемократично. Казват, че той е заплаха за френската демокрация и френските институции. Много е интересно какво ще каже Еманюел Макрон по този въпрос. Тази седмица той най-накрая ще наруши мълчанието си в телевизионно интервю в сряда."


"Въпреки това политолозите и огромното мнозинство от протестиращите в Париж днес казват, че не очакват големи промени. Те не очакват Еманюел Макрон да се поддаде на обществения натиск, поне не сега."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: