Пенсионната реформа във Франция: Протестите се радикализират

Пенсионната реформа във Франция: Протестите се радикализират

В цяла Франция протестите не стихват във връзка с приемането на пенсионната реформа

Решението на правителството да "прокара" текста, който предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, въпреки вероятната липса на мнозинство в Народната асамблея, доведе до политическа криза и радикализиране на противниците на законопроекта.

В събота вечерта парижки демонстранти по призив на левия профсъюз CGT ("Обща конфедерация на труда") се събраха в южната част на столицата, след като полицията отцепи Шанз Елизе и площад Конкорд. АФП съобщава за безредици по маршрута на протестното шествие - демонстранти трошиха билбордове, запалиха кофи за боклук и паркирани велосипеди и блокираха пътя. Според вестник "Монд" силите за сигурност използват водни оръдия и сълзотворен газ, за ​​да разпръснат акцията.

Повече от 60 души бяха задържани по време на сблъсъци в Париж преди ден. Префектурата в Лион, третият по големина град в страната, съобщи за 36 арестувани. По време на безредиците в Лион група радикали нахлуха в сградата на един от районните съвети. Съобщава се за вандалски прояви в помещенията и опит за палеж на главния вход.

Кметът на града Грегъри Дусет от Зелената партия осъди насилственото влизане в сградата, но също така разкритикува ръководството на страната: „Нямаше причина централните власти да бързат да приемат тази несправедлива реформа. Напрежението, както   на улицата, така и в парламента, е следствие от провежданата политика“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: