Франция: Жребият е хвърлен

Франция: Жребият е хвърлен Снимка: lemonde - twitter

Въпреки масовата мобилизация на противниците на пенсионната реформа, в четвъртък се очаква гласуването й в Сената и Националното събрание на Франция

Ден преди това законодателният текст на спорния проект, предложен от правителството, беше съгласуван от паритетната комисия.

Основният препъни камък е повишаването на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Правителството уверява, че това ще послужи като гаранция за бъдещи пенсии и ще подобри заетостта на възрастните...

Тези аргументи не могат да убедят всички французи.Протестните демонстрации, които разтърсват страната вече втори месец, събраха три милиона души. Стотици хиляди излязоха по улиците на големите градове тази сряда. В Париж общинските служители стачкуват от няколко дни. По улиците има тонове боклук.

Предполага се, че реформата ще бъде одобрена благодарение на подкрепата на дясноцентристите. Водещият проект на Еманюел Макрон за два мандата се радва на абсолютното неприемане от синдикатите, левицата, крайната десница и почти 70% от гражданите на страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: