Предизборен политически дансинг в Гърция

Предизборен политически дансинг в Гърция Снимка: greekherald.com

Докато „Нова демокрация” и Кириакос Мицотакис поискаха прошка от гърците за трагичната влакова катастрофа, в която загинаха 57 души, ПАСОК изглежда намери подходящото време да изчетка както своя имидж, така и този на групата „Социалисти и демократи” (S&D) в Европейския парламент.

Грандиозният корупционен скандал в ЕП повлече доста представители на левия парламентарен блок S&D. И управителното му тяло реши, че е време да се опита да си върне позициите, започвайки именно от гръцката ПАСОК, от чиято евродепутатка Ева Кайли, арестувана през декември, започна да се разплита нашумялата корупционна схема

Както съобщава бюлетинът на S&D, в края на миналата седмица Бюрото на групата проведе двудневна среща в Гърция с лидера на ПАСОК Никос Андрулакис, представители на гражданското общество, синдикати, женски бежански групи и журналисти. Участниците споделиха загрижеността си относно високата безработица, особено сред младите, нарастващите цени на енергията, трудния достъп до жилище, както и заплахите пред свободата на медиите и върховенството на закона.

Игнорирайки темата за корупционния скандал, лидерът на групата S&D Ираче Гарсия каза: „Реалността в тази страна е, че Гърция се нуждае от промяна, от правителство, което може да решава проблемите на хората и за нас Никос Андрулакис е лидерът, който може да го направи със своята прогресивна визия за една по-справедлива, по-социална и по-равноправна Гърция“.

Президентът на ПАСОК Никос Андрулакис, който е и евродепутат от S&D, също заяви плановете си за предстоящите тази пролет парламентарни избори: „Ние сме длъжни да изградим в Гърция надеждна държава, която ще гарантира обществения интерес, а именно силна либерална демокрация, която зачита правата на човека и устойчива икономика, която намалява неравенствата и дава перспективи на по-младите поколения”.

Докато партиите плетат кошниците за политическото си бъдеще, в Гърция втора седмица продължават протестите под лозунга „Няма да забравим, няма да простим”. Вчера Атина, Солун, Патра, Лариса, о-в Крит и много други места в страната станаха територия на масови демонстрации с искания за разследване на тежката влакова катастрофа и справедливост за жертвите. Премиерът Кириакос Мицотакис пое политическа отговорност за трагедията и обеща спешни мерки в железопътния транспорт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: