Убил братя по вяра: подробности за стрелбата в църквата "Свидетели на Йехова" в Хамбург

Убил братя по вяра: подробности за стрелбата в църквата "Свидетели на Йехова" в Хамбург Снимка: Global Look Press

Седем души загинаха при стрелбата, включително неродено бебе в утробата на ранената си майка. Извършителят е 35-годишен "псевдоконсултант".

Германия е потресена от инцидента в пристанищния град Хамбург: вечерта на 9 март нападателят устройва стрелба по стените на помещение, принадлежащо на общността "Свидетели на Йехова". Седем души са загинали, включително извършителят, който се самоубива. Най-малко осем енориаши са ранени, четирима от тях сериозно. По последни данни на Spiegelonline, стрелецът по-рано е бил в Хамбургската йеховистка църква. Това е 35-годишният германец Филип Ф., представящ се за бизнес консултант. 

Бебето в утробата на майка си не е спасено

Според последните данни са загинали седем души - две жени и четирима мъже на възраст между 33 и 66 години, както и "плод от женски пол на възраст 28 седмици". Нероденото бебе, смъртно ранено в утробата на майка си, също влиза в тази чудовищна сводка. Бременната жена оцелява.

Сенаторът на вътрешните работи в Хамбург Анди Гроте благодари на спешните служби за "бързите и смели действия". Те успяват да спасят 20 души, които напускат помещенията "невредими".

"Амок", но не и терористичен акт

Престъплението не е квалифицирано официално като терористична атака. "Няма терористична основа за престъплението, според разследването", каза сенаторът на пресконференция.

В германските медии фигурира думата "амок" (така се нарича едноименния разказ на Стефан Цвайг) - с нея се означават лудост, замъгляване на ума, подобно на състояние на афект. Очевидно това и отключва процеса.

Както утвърждава  Spiegel online "мъжът не е бил известен на властите като екстремист".

Разследващите създават специален портал, където очевидци могат да качват всякакви снимки или видеоклипове, свързани с престъплението. Те са предназначени да помогнат на разследването. Вече е установено, че оръжието на убийството е пистолет, който е закупен законно. Полицията призна, че мъжът е получил лиценза си за оръжие едва през декември миналата година, в качеството му на снайперист. На мястото на инцидента той е изстрелял 9 магазина по 15 патрона.

Какво се знае за стрелеца

Името на стрелеца е известно – това е Филип Ф., около 35-годишен. По-рано самият той е член на Йеховистката общност в Хамбург, но "я  е напуснал доброволно и за известно време". Тоест никой не го е изгонил от църквата. Според шефа на полицията Мартин Майер, по това време те са получили анонимно изявление срещу Филип - доброжелатели съобщават, че той "няма право да носи оръжие поради недиагностицирано психично заболяване". По отношение на германеца тогава дори е извършена проверка, самият той е "проявил готовност за сътрудничество".

Според резултатите от проверката по това време не е имало основания за предприемане на допълнителни мерки. „Може би всъщност сгрешихме, но от правна гледна точка всичко беше безупречно. Ще разгледаме тази ситуация от критична позиция“, призна Майер за възможни грешки на колегите си.

По данни на Spiegel online стрелецът от Хамбург се представя за консултант със "съмнително свойство". Мъжът е израснал в "строго католическо семейство" в малък град (не Хамбург). След стажа си в банка учи бизнес администрация, по-късно "заема различни ръководни позиции, насочени към международния пазар".

На своя уебсайт той предлага консултантски услуги в много странни области - от "теология" до "контролинг", каквото и да означава това. При това той начислява на клиентите "астрономическа такса" за "способността си да гледа на нещата в по-широк контекст". Така например, минималната дневна ставка е 250 хиляди евро, плюс 19% ДДС. Твърди се, че за такива пари Филип е помага на хората да "печелят милиони".

Филип нарича себе си "истински европеец". В раздела "Моите основни ценности" той пише: "честност, доверие и максимална производителност".

Как се случва трагедията

Трагедията се разиграва в района на Алстердорф. Около 21: 00 ч.местно време се раздават изстрели в "Кралската зала" на помещението, където йеховистите провеждат свое мероприятие. Преди това мъж стреля по автомобил, паркиран пред сградата. Шофьорът успява да се спаси.

Полицаите са наблизо и пристигат на местопрестъплението няколко минути по- късно, след което проникват в района много бързо, пише Die Welt , позовавайки се на полицейското управление. - "Те възнамеряваха незабавно да изолират престъпника".

Оперативната група, пристигнала на местопрестъплението, е звено за Специалните сили, предназначено да патрулира града в специални ситуации. Полицаите се връщат след дежурство. Die Welt отбелязва, че едитствено полицията в Хамбург разполага това специално подразделение, то е създадено през 2020 г. Тук те взиматпример от полицията във Виена, която изпраща австрийски патрули в подкрепа на колегите си в Хамбург, когато градът е домакин на срещата на върха  G-20 през лятото на 2017 година.

Когато Специалните сили влизат в сградата, те чуват още един изстрел. Намерен е и [мъртъв] човек. Има признаци, че това може да е извършителят. Няма данни за друг престъпник или беглец, съобщава изданието.

Стрелецът се скрива на последния етаж на сградата, където се самоуива. Четири часа след фаталните изстрели екип от медицински експерти пристига на местопрестъплението. Те продължават да работят в триетажната сграда до малките часове на петък сутринта, 10 март.

Какво са правили йеховистите?

Първоначално не е ясно какво мероприятие се провежда на събранието на "Свидетелите на Йехова". На уебсайта им е обявена една от двете ежеседмични срещи. Полицията съобщава, че на събитието са присъствали няколко души. Това само потвърждава версията, че престъпникът не е дошъл отвън, а е бил един от своите.

Spiegel online припомня, че "свидетелите на Йехова" са общност "със свое собствено тълкуване на Библията". Последователите вярват в Йехова като във "всемогъщ Бог и Творец" и са длъжни да се подчиняват на строги правила. Те са убедени, че "новият свят е близо" и че ще бъдат спасени като избрана църква. "Свидетелите на Йехова" имат около осем милиона членове по целия свят. Световната централа се намира в Ню Йорк. Германската общност има малко по-малко от 200 хиляди членове - тя е една от най-големите в Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: