Съдът на Европейския съюз осъди замърсяването от „ТЕЦ Марица изток 2“

Съдът на Европейския съюз осъди замърсяването от „ТЕЦ Марица изток 2“ Снимка: Greenpeace

Съдът на Европейския съюз отсъди в полза на околната среда и човешкото здраве в дело срещу замърсяването от „ТЕЦ Марица изток 2“

България нарушава европейското законодателство, като позволява на „ТЕЦ Марица изток 2“ да нарушава екологичните норми за серен диоксид без краен срок и без план за справяне с вредните емисии. Това е заключението от постановление на Съда на Европейския съюз, публикувано днес.

Решението е взето след отправено запитване от българския Върховен административен съд по дело, заведено от екологичните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“. Решението е в полза на правото на всеки да живее в чиста и здравословна околна среда и създава прецедент за още дела срещу замърсителите. То налага на българския съд да преразгледа свое по-ранно решение, което неглижира замърсяването от теца.

„Очакваме българският съд да преразгледа решението си, което позволи на „ТЕЦ Марица изток 2“ да замърсява безконтролно в продължение на години. Настояваме изискванията към производителите на енергия да отговарят на екологичното законодателство, за да бъде енергетиката ни в крак с времето – както по отношение на най-добрите налични технологии, така и по отношение на най-високото възможно ниво на опазване на човешкото здраве“, коментира Меглена Антонова, директор на „Грийнпийс“ – България.

Повод за делото в Европейския съд беше разрешителното за работа, което „ТЕЦ Марица изток 2“ получи в края на 2018 г. То даде право държавната въглищна централа да изхвърля почти двойно над разрешеното количество серен диоксид. Делото пред българския съд беше заведено от екологичните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ в Старозагорския административен съд и продължи във Върховния административен съд. 

Съдът в Стара Загода отказа да отмени разрешението на централата да работи безсрочно, без да спазва законовите норми за вредни емисии. Българският съд потвърди, че „ТЕЦ Марица изток 2“ замърсява въздуха както в България, така и в Гърция, но заключи, че не са необходими действия от страна на администрацията, защото замърсяването на територията на съседна държава не е „значително“. (

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: