Китай разкритикува САЩ заради войната в Украйна

Китай разкритикува САЩ заради войната в Украйна Снимка: https://pixabay.com/

По време на пламенната си пресконференция, първата след встъпването си в длъжност, новият ръководител на китайската дипломация Цин Ган предупреди за възможността от конфликт със САЩ и нарече заплахите срещу страната му за позицията й относно войната в Украйна „неприемливи“

Ръководителят на китайското външно министерство отбеляза, че Вашингтон настоява да не доставя оръжие на Русия, но в същото време те доставят американско оръжие на Тайван.

    Китай не е отприщил тази криза и не е част от нея. Той не доставя оръжие на нито една от страните в конфликта. Защо обвиняват Китай, заплашват го със санкции и натиск? Това е абсолютно недопустимо

Цин Ган
китайски външен министър

Цин Ган защити близкото приятелство между Китай и Русия и каза, че ако двете страни работят заедно, светът ще има движеща сила.

Той също така отбеляза, че конфликтът с Пекин не може да бъде избегнат, ако Вашингтон не се спре в желанието си да "изтрие азиатския гигант от лицето на земята".

    Ако САЩ не натиснат спирачките, а продължат по грешния път, никой защитен механизъм няма да може да предотврати дерайлирането и със сигурност ще последват конфликти и сблъсъци. Кой ще поеме отговорността за катастрофалните последици?

Цин Ган
китайски външен министър

Ръководителят на китайската дипломация също така предупреди САЩ да спрат да се "месят" в работите на Тайван и добави, че Пекин си запазва "възможността да предприеме действия", ако островът обяви независимост.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: