Тровят с токсичен газ ученичките в Иран

Тровят с токсичен газ ученичките в Иран Снимка: ukdaily.news

Много иранци подозират, че отравянията са умишлен опит да се затворят училищата за момичета.

Подобно мнение изрази и заместник-министърът на здравеопазването Юнес Панахи, но в последствие поясни, че е бил разбран неправилно. Все още няма официална правителствена позиция за предумишления характер на атаките.

Министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди, който е натоварен да открие "първопричината" за отравянията, отхвърли вчера съобщението на Fars News за арест на трима заподозрени и обвини „базирани в чужбина наемнически групи“, че се възползват от ситуацията и водят психологическа война, за да тревожат хората.

Инцидентите, започнали през ноември, в последните дни се активизираха,  засягайки най-малко 26 училища в пет града и според местни активисти, отряването с газ е „очевидно”. BBC Persian потвърди достоверността на видеоклипове, които показват пристигащи в училищата линейки и ученички, които се лекуват в болници. Виждат се и пострадали, поставени на кислород. В други клипове са заснети родители да нахлуват в училищата и да търсят децата си

Изследване на BBC Persian установи, че през февруари са били отровени най-малко 830 ученички, а във вторник член на парламента посочи цифрата 1 200. Засегнатите са съобщавали за миризма на гнили мандарини или развалена риба.

Агенция FarsNews цитира във вторник председателя на парламентарната комисия по образование Алиреза Монади-Сефидан, който каза, че разследването е установило съдържание на азот в токсичния газ, но министърът на вътрешните работи вчера отрече информацията пред репортери.

Родител, пожелал анонимност, разказва пред BBC: „Дъщеря ми и две нейни приятелки са чули нещо като експлозия и веднага след това са усетили неприятна миризма – нещо като изгоряла пластмаса. Приканили ги да напуснат класната стая и да излязат на двора, където много от ученичките колабирали. Пристигнали са линейки и полиция. На децата е дадено мляко”.

Iran shocker! schoolgirls poisoned in holy city of Qom to stop education  for women | World News – India TV
Жените на Иран протестират, снимка - indiatvnews.com

Някои спекулират, че ученичките са набелязани като отмъщение за ролята им в масовите протести, които избухнаха през есента, след като млада жена, арестувана от моралната полиция заради „неправилно” носен хиджаб, почина в ареста. Властите обявиха протестите за бунтове и отговориха със смъртоносна сила. Правозащитни организации съобщиха, че стотици протестиращи са били убити, сред които десетки деца.

Общественият гняв от отравянията и вялата реакция на властите предизвикаха нови вълнения. Видео от сряда показа група момичета пред училище, които крещят "Жена, живот, свобода" - основният лозунг на протестното движение, както и "Смърт на правителството, което убива деца".

"Никой не вярва, че тези атаки ще разследват. Нямам надежда в системата. Но се надявам светът да чуе гласа ни и да спре да подкрепя тези убийци на деца“, казва един родител пред ВВС. Той споделя също, че някои родители не вярват на болниците и не водят децата си там, защото се страхуват за живота им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: