Според ФБР най-вероятната причината за пандемията от COVID-19 е лабораторна грешка

Според ФБР най-вероятната причината за пандемията от COVID-19 е лабораторна грешка Снимка: https://pixabay.com/

Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) смята, че най-вероятната причина за пандемията от коронавирус е изтичане от лаборатория в Ухан, която се контролира от китайските власти

Това съобщи директорът на ФБР Кристофър Рей.

„ФБР от известно време смята, че източникът на пандемията най-вероятно е възможен лабораторен инцидент в Ухан“, каза шефът на ФБР в интервю за Sky News.

Кристофър Рей отбеляза, че това е „възможно изтичане от лаборатория, контролирана от китайските власти“. Според шефа на ФБР китайското правителство прави всичко възможно да се опита да възпрепятства и замъгли разследването на причините за пандемията.

На 26 февруари The Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на доклад на американското разузнаване, че Министерството на енергетиката на САЩ смята, че изтичане в лаборатория в Китай е причината за пандемията. Според американското разузнаване COVID-19 се е разпространил в Ухан не по-късно от ноември 2019 г. Учените смятат, че поради широко разпространената търговия с животни в Ухан, вирусът може да е преминал към хората от едно от тях.

На 15 февруари Световната здравна организация (СЗО) спря разследването си за произхода на коронавируса поради „проблеми със събирането на данни“.

Според организацията вторият етап от разследването е бил осуетен поради факта, че китайските власти са спрели да си сътрудничат със СЗО.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: