Централната банка на Русия съкръщава 1000 служители

Централната банка на Русия съкръщава 1000 служители Снимка: tadviser.ru

Според в. „Коммерсантъ”, това е само „пролетната вълна” от съкращения, а се предвижда и есенна в подобен обем.

Обяснението е оптимизиране на разходите за персонал и заплати, като някои от финансовите бонуси вече са отменени – например материалното стимулиране за почивка на служителите в размер на две месечни заплати. 

Експерти смятат съкращенията за оправдани, тъй като част от персонала постепенно е станала „излишна” с намаляването на редица банкови операции, включително и чрез процеса за дигитализация на обслужването. Отбелязва се също, че банката многократно е критикувана заради големия брой служители, превъзхождан само от централната банка на Китай.

В свое изявление Централната банка на Русия съобщи, че от 2015 г. насам броят на служителите е намалял с 30%, в един непрекъснат процес за подобряване на ефективността и „2023 г. няма да бъде изключение”.

Съкръщенията изглежда не са изненада за служителите. Според агенцията за подбор на персонал Head Hunter, в края на февруари 1 265 опитни служители са посочили, че обмислят други предложения за работа, а 887 - че активно си търсят ново работно място в друга институция. 

Същевременно, източник на „Коммерсантъ” твърди, че намалението на персонала „не на последно място е необходимо за освобождаване на средства за създаването на звена на Централната банка със съответния персонал в ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие”, т.е., сепаратистките републики, признати от Кремъл, и двете анексирани украински области, които Москва не контролира изцяло. 

При правилен подход оптимизацията на персонала не е критична за Централната банка, казват експерти. Но според източник на „Коммерсантъ” „за съжаление”, подходът обикновено не започва с идентифициране на ненужните работни позиции, а се освобождават служители с по-малки възможности да се защитят и такива, които „не харесват първия човек” в банката. 

Обективни експерти предлагат съкръщения в надзорния блок на банката, тъй като практически нови банки в Русия не се откриват, транзакциите значително са намалели, а други като „валута, ценни книжа, чуждестранни кореспондентски сметки, въобще са изчезнали”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: