Фирма, регистрирана в България, попадна в новите санкции на САЩ

Фирма, регистрирана в България, попадна в новите санкции на САЩ Снимка: imrussia.org

Под ограничения са поставени още 10 лица и 12 компании, свързани с Москва

Съобщението е публикувано на сайта на амераканското минитерство на финансите. От данните се вижда, че повечето от санкционираните лица са с двойно гражданство – руско и друго, или са граждани на други държави като Израел, Кипър, Латвия, Сингапур и Узбекистан. 

В същите страни са регистрирани и много от компаниите в списъка, като една - U-Stone LTD е с регистрация в България. Според съобщението, компанията с адрес в София, е свързана със Светослав Волфович, гражданин на Кипър, чието име е посочено и в данните за друга фирма от новия санкционен списък - VFC Solution LTD, регистрирана в Кипър.

През януари Европейският съюз съобщи, че се готви да въведе нов, десети пакет от санкции срещу Русия. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че този път ограниченията ще бъдат насочени основно към "затваряне на вратичките", чрез които Русия заобикаля вече въведените ограничителни мерки. 

Според ЕК, новият пакет включва персонални санкции срещу множество руски служители и военни, на които ще бъде отказан достъп до ЕС, а европейските им активи ще бъдат замразени.

Междувременнор към санкциите срещу руските банки  се присъединиха Кситай, Турция и ОАЕ, плюс постсъветските държави Казахстан, Узбекистан, Киргизия и Туркменистан. 

Освен това, днес Австрийското външно министерство съобщи на страницата си в Twitter, че  обявява четирима руски дипломати за персона нон грата. Те трябва да напуснат страната до 8 февруари. Двама от тях работят в руското посолство в Австрия, а другите двама – в руското представителство към ООН във Виена. 

Като мотив за решението си, австрийското външно министерство посочва поведение, "несъвместимо със статута им". Както отбелязва Reuters, формулировката често се използва, когато се обвиняват дипломатически мисии в шпионаж.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: