Технологична война: Джо Байдън задълбочава пропастта между САЩ и Китай

Технологична война: Джо Байдън задълбочава пропастта между САЩ и Китай Снимка: en.gizchina.it

Администрацията на Белия дом затяга правилата си за експорт на американски технологии за Пекин.

Министерството на търговията на САЩ е съобщило на американски фирми, че вече няма да издава лицензи за износ на американски технологични продукти за китайския телекомуникационен гигант Huawei. По-рано Вашингтон обяви компанията за заплаха за националната сигурност на САЩ. 

Новото експортно ограничение е още една крачка към пълната забрана на продажбата на американски технологии на Китай, пише Financial Times. Помолен за коментар, говорител на Министерството на търговията на САЩ каза пред BBC: „В тясно сътрудничество с нашите междуведомствени партньори за контрол на износа в министерствата на енергетиката и отбраната, ние непрекъснато оценяваме нашите политики и разпоредби и комуникираме редовно с външни заинтересовани страни, но не коментираме конкретни компании“,

През октомври заместник-министърът на търговията на САЩ по въпросите на промишлеността и сигурността Алън Естевес обяви: „Ние правим всичко по силите си, за да защитим нашата национална сигурност и да предотвратим възможността армията, разузнаването и службите за сигурност на Китайската народна република да придобият чувствителни технологии с военни приложения“.

От няколко години Huawei се сблъсква с ограничения в износа на американски продукти за високоскоростно 5G телекомуникационно оборудване и технологии за изкуствен интелект. През 2019 г. администрацията на Доналд Тръмп добави компанията към т. нар. „Списък с юридически лица“, което означава, че износът на технологични продукти към тези лица изисква лиценз от правителството, заради съображения, свързани с националната сигурност. 

В същия период,  някои американски компании, включително Intel и Qualcomm, получиха лицензи за доставки към Huawei, при условие, че изнасяните технологични продукти не са свързани с 5G.

Администрацията на Байдън продължи да затяга ограниченията за Huawei, след като политическото напрежение между Вашингтон и Пекин се увеличи заради Тайван, най-големият производител на компютърните чипове в света. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: