Започна строителството на железопътния участък от Петърч до Драгоман

Започна строителството на железопътния участък от Петърч до Драгоман Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Той е част част от жп магистралата до Сърбия и европейския коридор „Изток – Запад“

Стартираме участък, който е част от жп магистралата до Сърбия и от европейския коридор „Изток–Запад“, заяви заместник министърът на транспорта и съобщенията инж. Красимир Папукчийски на първата копка днес на трасето Петърч – Драгоман. Очаквам след две години и половина, когато проектът бъде изпълнен качествено и в срок, той да даде друга визия на жп сектора на България, добави той.

Строителството на отсечката от Петърч до Драгоман включва удвояване на 17 км жп участък и модернизация на 4 км единична жп линия. Ще бъде постигната скорост до 160 км/ч., с което времето за пътуване от София до Драгоман с влак ще се съкрати двойно.

Ще бъдат подменени коловози, перони и контактната мрежа. Ще бъде изградена нова жп гара Сливница и ново приемно здание Петърч. Гарата в Алдомировци ще бъде реконструирана. В рамките на проекта ще бъдат изградени 5 пътни надлеза, 2 жп надлеза, 1 жп естакада и нова водоотводна система за целия участък. 

За да бъде повишена безопасността, ще бъдат изградени нови системи за сигнализация и телекомуникация. Железопътните прелези ще бъдат премахнати и заменени от пресичания на две нива. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: