Предприети са мерки за предотвратяване на инциденти с влакове

Предприети са мерки за предотвратяване на инциденти с влакове Снимка: pikist.com

Разработва се изцяло нова търговска тарифа за превоз на пътници

Предприети са мерки за бъдещо предотвратяване на инциденти с влакове. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на изслушване в Народното събрание в Комисията по транспорт и съобщения. 

„В ход е извършването на повече контролни проверки на експлоатационния персонал и техническото състояние на подвижния състав от локомотивните инструктори и от експерти на централно управление“, каза вицепремиерът Алексиев. Той подчерта, че се провежда извънреден инструктаж на служителите и че е увеличен обемът и времето за прегледи на електрически измервателни устройства и пожароизвестителна инсталация на локомотивите. 

Изпълняват се проверки на веригите за защита и измерване на електрическа енергия, както и за състоянието на кабели, шини и укрепващите елементи за двигатели на локомотиви. В най-кратък срок ще се достави съвременна техника, която се изразява в термовизуални камери за диагностика на натоварванията в електрическите системи. В момента са обявени около 14 процедури за поддръжка, резервни части или ремонт на подвижен състав. 

Алексиев категорично отбеляза, че до края на 2023 г. ще се извърши последователно анализ на финансовата рентабилност на всеки влак, маршрут и линия. „Заложили сме разработване на изцяло нова търговска тарифа за превоз на пътници по отношение на продажби, ценова политика, предлагане на допълнителни отстъпки и други“, допълни още той.

По думите му се работи за изпълнение на ,,търговски” график за движение на влаковете по критерии, касаещи премахване на допълнителните спирания. Това означава пренасочване на вагони от слабонаселени влакове към натоварени линии и маршрути. Като важна мярка е увеличаване на сезонните влакове на дълги разстояния и приоритизиране на движението на пътническите влакове.

По отношение на поръчката за нов подвижен състав Христо Алексиев обяви, че е изготвена и е пратена за одобрение, преглед и нотификация от страна на Европейската комисия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: