И Белгия удължава експлоатацията на ядрените си реактори

И Белгия удължава експлоатацията на ядрените си реактори Снимка: euronews стопкадър

Белгийското правителство удължава експлоатацията на два от своите седем ядрени реактора с десет години, считано от ноември 2026 г.

Властите се договориха за това с френския оператор Engie, а някои въпроси все още се обсъждат, пише Euronews.

Премиерът Александър де Кроо обясни, че решението ще позволи на Белгия да разшири своите две „най-съвременни атомни електроцентрали“ и да възвърне контрола върху своята „енергийна съдба“.

    Това е производство на изключително ефективна енергия, която не произвежда парникови газове и тук белгийската държава ще бъде важен партньор. В миналото често се казваше, че решенията относно енергийната политика на Белгия не се вземат в Брюксел, а в други столици. Сега с това споразумение, решенията ще се приемат у нас.

Александър де Кроо
министър-председател на Белгия

През март белгийското правителство обяви решението си да отложи с десет години пълното спиране на производството на ядрена енергия, първоначално планирано за 2025 г. Седем реактора трябваше да бъдат спрени между края на 2022 г. и 2025 г., а един от тях вече бе спрян в края на септември, 2022 г.

Властите бяха принудени да предприемат такава стъпка заради руската инвазия в Украйна и съпътстващата я енергийна криза.

Белгийският оператор на електрическа мрежа предупреди, че без разширяване на ядрената си програма страната ще се изправи пред значителен недостиг на електричество през зимата на 2026-2027 г.

Още по темата:  Франция ще рестартира още десет атомни енергоблока

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: