Путин въвежда едностранно примирие с Украйна на Рождество

Путин въвежда едностранно примирие с Украйна на Рождество Снимка: ok.ru

Руският президент призова и украинската страна да направи същото, Зеленски го отхвърли

Президентът на Русия Владимир Путин нареди да се въведе режим на прекратяване на огъня по цялата линия на бойното съприкосновение на страните в Украйна от 12:00 часа московско време на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари. Решението е взето във връзка с призива на патриарх Кирил за установяване на коледно примирие в зоната на провеждане на спецоперацията.

"Изхождайки от това, че в районите на бойните действия живеят голям брой граждани, изповядващи православие, призоваваме украинската страна да обяви режим на прекратяване на огъня и да им даде възможност да посетят службите на Бъдни вечер, а също в деня на Рождество Христово", се казва в указа на руския президент, публикуван на сайта на Кремъл.

По-рано днес (5 януари), патриарх Кирил призова за прекратяване на огъня от 6 до 7 януари, за да могат "православните люде да присъстват на службите на Бъдни вечер и на Рождество Христово". Съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк нарече тази инициатива капан и елемент на пропаганда, съобщава "Комерсантъ".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: