Отиде си Бенедикт ХVІ: в старинно пророчество той беше наречен "предпоследният папа"

Отиде си Бенедикт ХVІ: в старинно пророчество той беше наречен "предпоследният папа" Снимка: sib-catholic.ru

На 96-годишна възраст почина почетният римски папа Бенедикт ХVІ, първият глава на Католическата църква, който доброволно напуска Светия престол за последните 600 години

В последния ден от отиващата си 2022 г. над Ватикана витае траурно настроение - както над целия вечен град, в който се е притаила папската държава, така и над целия католически свят като цяло. Камбаните възвестиха смъртта на 265-ия римски папа Бенедикт ХVІ. Той влезе в историята като първият "папа в почивка" от 600 години насам, напускайки престола преди 9 години, официално - по собствено желание. Той е и първият папа от немски произход през последните хиляда години.

Йозеф Алоис Ратцингер е роден в семейството на комисар от  жандармерията в Бавария през 1927 година. На 14-годишна възраст - така се развиват историческите обстоятелства и географската принадлежност, бъдещият папа се присъединява към редиците на Хитлерюгенд, младежкото крило на националсоциалистите. До 17-годишна възраст младият Ратцингер е войник в зенитен батальон в австрийския легион, който се занимава с противовъздушната отбрана на Мюнхен. През 1945 г. той дезертира, но въпреки това е заловен и дори прекарва известно време в лагер за военнопленници.

Ужасите на Втората световна война и очевидно подареният втори шанс повлияват на Ратцингер, така че той взема решение да служи на Бога. В християнството от западния обред няма така нареченото "бяло", тоест женено свещеничество. Католицизмът изисква пълен отказ от брак, независимо от сана и на 24 години Йозеф Ратцингер се установява в Мюнхен. Изучава теология и блестящо защитава докторска степен по богословие, след това дълги години преподава тези науки и се изкачва по йерархичната стълбица. Забавното е е, че на 43-годишна възраст, вече кардинал, Ратцингер се опитва да се противопостави на безбрачието (целибат) в църквата, но това не се увенчава с успех.

Главата на колегията на кардиналите се възкачва на папския престол под името Бенедикт на 19 април 2005 г., на 78-годишна възраст. Той става най-възрастният в момента на избирането му за понтифик през последните 300 години. Преди да изненада света с абдикацията си, папа Бенедикт ХVІ прави голямо впечатление, като посещава концентрационния лагер Освиенцим. След като прочита молитва до стената, където нацистите са разстрелвали затворниците, понтификът признава че за него като германец е изключително трудно да бъде на това място и да намира думи.

Официално апата се отрича от престола през 2013 година, позовавайки се на влошеното си здраве.Приближената до Ватиканските тайни пресата обаче твърди, че Ратцингер е бил притиснат от многобройни разследвания за сексуални престъпления в католическата църква по целия свят. Т.е.,  оттеглянето му в заслужен отдих може да отклони общественото внимание и да изглежда като жест на покаяние. Но официално тази гледна точка няма потвърждение.

Бенедикт ХVІ се отправя да доживее живота си в манастира на майка Еклезия във Ватиканските градини, където почива на 96-та година от земното си пътуване. От кадрите от срещата на сегашния папа Франциск с предшественика му, които бяха направени през август миналата година, може да се разбере колко слаб е бил вече Бенедикт. Със смъртта си той поставя още един рекорд - на дълголетие сред римските папи.

Тялото му ще бъде подготвено за погребение и пренесено в катедралата Свети Петър, където ще бъдат отслужени погребални меси за починалия, а вярващите ще могат да се сбогуват с него.

През ХІ век ирландският архиепископ Малахия записва кратки пророчества за папите, които все още се радват на внимание в католическия свят и доста често се оказват верни. Според тях Бенедикт ХVІ е предпоследният папа. За него е се споменава като "славата на маслината". А самото име "Бенедикт" е взето от ордена на бенедектинците-оливети, назовани в чест на Елеонската планина. А като кардинал той ръководи град Велетри Сенги, на чийто герб са изобразени маслинови дървета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: