Цените на природния газ в Европа остават под 900 долара за хиляда кубически метра

Цените на природния газ в Европа остават под 900 долара за хиляда кубически метра Снимка: 1prime.ru

Въпреки текущия спад, котировките на газа са няколко пъти по-високи от средните за многогодишната история на наблюденията

Борсовите цени на газа в Европа на търговете в сряда са малко под 900 долара за хиляда кубически метра, което е близо до прогнозната цена от предходния търговски ден, показват данните на лондонската борса ICE.

За това съобщава Агенцията за икономическа информация "Прайм".

Януарските фючърси по индекса на TTF (най -големият хъб в Европа, разположен в Холандия) отвориха търговията на минус - на 880,6 долара за хиляда кубически метра (-0,1%). А цената им към 9,11 ч. българско време достигна 870,3 долара (-1,3%). Динамиката на котировките се основава на прогнозната цена от предходния търговски ден – 881,4 долара за хиляда кубически метра.

Цените на газа в Европа в понеделник паднаха под 850 долара за хиляда кубически метра - за първи път от 21 февруари.

Цените на газа в Европа нараснаха значително още през миналата година. Ако през пролетта газовите котировки по TTF се колебаеха в диапазона от 250-300 долара за хиляда кубически метра, то към края на лятото те надхвърлиха 600 долара, а през есента – вече 1000 долара. През зимата на тази година цените преминаха прага от 2000 долара, а в началото на пролетта поради опасения от забрана на вноса на руски енергийни ресурси достигнаха рекордните 3892 долара за хиляда кубически метра.

Въпреки текущия спад, котировките на газа са няколко пъти по-високи от средните за многогодишната история на наблюденията. Такива постоянно високи цени не е имало в цялата история на функционирането на газовите хъбове в Европа – от 1996 г. насам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: