Внимание: роботи-прахосмукачки с камери наблюдават хората

Внимание: роботи-прахосмукачки с камери наблюдават хората Снимка: mk.ru

Журналисти от техническия портал MIT Technology Review забелязват, че кадри, заснети с камери на роботите-прахосмукачки iRobot са попаднали в социалните медии.

На снимките са изобразени неизвестни хора, постовете са публикувани още преди две години, съобщава technologyreview.com.

Специалистите са уверени, че тези кадри са направени с помощта на оборудваните с видеокамери прахосмукачки iRobot - това се превръща в основна причина техниците да обвиняват домакинските джаджи в шпиониране на хора.

Така например, на снимките, изтекли в мрежата, може перфектно да се види жена, седяща в тоалетната. Освен това сред кадрите има такъв, при който неизвестно дете с интерес разглежда обектива на камерата. Според авторите на статията устройствата за умен дом могат да причинят огромни щети на личната сигурност на потребителите.

Анализаторите на MIT Technology Review се свързват с представители на iRobot , за да разберат какъв е произходът на кадрите, заснети с роботизираната прахосмукачка. Оказва се, че снимките са публикувани от един от разработчиците на робота-прахосмукачка, който отговаря за обучението на изкуствения интелект на устройството. От компанията подчертават, че хората на снимките са дали съгласието си да участват в експеримента.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: