Financial Times: Инфлацията в света достигна своя връх и вече отслабва

Financial Times: Инфлацията в света достигна своя връх и вече отслабва Снимка: https://pixabay.com/

Инфлационният натиск в света, съдейки по редица важни признаци, е достигнал своя връх и темпът на растеж на цените ще намалява през следващите месеци, пише Financial Times

Както отбелязва изданието, след неотдавнашните рекордни цени на производители, цените на суровините и навлата, както и инфлационните очаквания започнаха да падат.

Според икономисти, интервюирани от изданието, входящите статистики показват, че проблемите във веригите за доставки намаляват. Този фактор увеличава вероятността от отслабване на инфлацията, което ще бъде положителен сигнал за световните централни банки, които рязко затегнаха политиките си за ограничаване на растежа на цените.

Moody's изчислява, че световната инфлация е достигнала рекордните 12,1% през октомври. Експерти смятат, че това ще бъде пикът на ръста на потребителските цени, заяви главният икономист на агенцията Марк Занди.

В редица развиващи се страни, включително Бразилия, Тайланд и Чили, темповете на инфлация вече са преминали пика си и са започнали да отслабват, отбелязва на свой ред Capital Economics.

Развитите страни също отбелязват намаляване на инфлационния натиск. По-специално в Германия, производствените цени са паднали с 4,2% през октомври в сравнение с предходния месец.

В САЩ и Обединеното кралство растежът на цените на производител на годишна база се забавя от лятото на тази година.

Почти всички страни от Г-20, които публикуваха данни за октомври, регистрират забавяне на темпа на нарастване на производствените цени на годишна база.

Експертите очакват глобалната инфлация да започне да се забавя през следващата година на фона на спада на цените на суровините поради намаленото търсене.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: