Der Spiegel: Депутатите в Бундестага носят пухени якета, заради икономията на енергия

Der Spiegel: Депутатите в Бундестага носят пухени якета, заради икономията на енергия Снимка: https://pixabay.com/

Някои депутати от германския Бундестаг намират начин да се стоплят по време на заседания, тъй като сградите му също трябва да пестят електричество, според Der Spiegel

Офисите и конферентните зали се отопляват само до 19 градуса, коридорите и фоайетата не се отопляват изобщо. Съпредседателят на фракцията на Зелените Ренате Кюнаст например носи пухено яке заради студа.

Финансовият министър Кристиан Линднер беше видяна да носи черна водолазка под сакото си, а депутатът Клара Гайвиц върза голям шал около врата си.

„В офиса бях с пухено яке и се разхождах напред-назад“, разказва Кюнаст как се топли в сградата на Бундестага.

Според администрацията на Бундестага офисите скоро отново ще са топли. Това обаче ще отнеме известно време. Ренате Кюнаст изрази надежда, че офисите отново ще станат по-топли, когато започне сесийната седмица в Бундестага на 28 ноември.

Рязкото покачване на цените на газа, провокирано от намаляването на доставките от Русия, доведе до там, че през лятото властите призоваха германците да се мият по-малко и да се къпят с хладна вода. Германските власти провеждат срещи, за да договорят мерки за подпомагане на населението и индустрията в контекста на енергийната криза.

В началото на ноември германското федерално правителство се съгласи да ограничи цените на газа и електроенергията. Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че ще има таван на цените на бензина, което според него е „голяма помощ“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: