Азербайджан отложи мирните преговори с Армения за неопределено време

Азербайджан отложи мирните преговори с Армения за неопределено време Снимка: globalnews.ca

Азербайджанският президент Илхам Алиев трябваше да се срещне с премиера на Армения Никол Пашинян на 7 декември в Брюксел.

Алиев обаче отказа срещата заради условието, поставено от Ереван, на разговорите да присъства като посредник френският президент Еманюел Макрон. Азербайджанският президент определи това като „опит за прекъсване на мирните преговори“, съобщи новинарският сайт trend.az. 

Искането има предистория за двете страни в конфликта. На 6 октомври, на среща в Прага, в присъствието на Еманюел Макрон и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, лидерите на Армения и Азербайджан се съгласиха от 20 октомври до 20 декември да разположат наблюдателна мисия на ЕС от арменската страна на границата и през това време, да постигнат напредък в подписването на мирен договор, припомня moscowtimes.ru.

Процесът обаче явно се отлага. Азербайджанският президент е недоволен, че „По-малко от седмица след срещата в Прага Макрон в интервю разкритикува Азербайджан и ни обвини в неща, коието не сме правили. Последва и резолюция на френския Сенат, която е абсолютно неприемлива и обидна“.

На 15 ноември френският Сенат поиска незабавно изтегляне на азербайджанските сили от Армения и спазване на примирието. Последваха резолюции на френското Национално събрание и на страните от Франкофонската общност, които изразиха солидарност с Ереван и дълбока загриженост от военната ескалация на арменско-азербайджанската граница.

Като се има предвид всичко това, "Франция не може да участва в мирния процес", смята Алиев, посочвайки, че "нито САЩ, нито Русия никога официално не са взимали страна" в конфликта. Азербайджанският президент обаче подчерта, че е готов да разгледа други кандидати за ролята на посредник, както и да обсъди на каква платформа ще се осъществи срещата.

Конфликтът между Армения и Азербайджан предизвика и други не/очаквани политически реакции. Арменският премиер Никол Пашинян не подписа заключителната декларация на неотдавна завършилата среща на Организацията на страните от Договора за колективна сигурност (ОДКС), заради липсата на „ясна политическа оценка на ситуацията на арменско-азербайджанската граница, което може да означава, че ОДКС изоставя съюзническите си задължения“.

Изненадите не свършиха дотук, след като на срещата на ОДКС президентът на Беларус Александър Лукашенко за първи път допусна, че Русия може да не победи в Украйна, а президентът на Казахстан призова за край на войната. Изглежда, че арменският премиер е визирал доста проблеми, обявявайки още в начаото на срещата "фиаското" на военния блок ОДКС, в чийто състав понастоящем влизат Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизия и Туркменистан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: