Шефът на израелското разузнаване: Иран може да обогатява уран до 90%

Шефът на израелското разузнаване: Иран може да обогатява уран до 90% Снимка: https://pixabay.com/

Иран от своя страна обяви началото на производството на обогатен уран до 60 % в ядреното съоръжение Фордо

Вероятно скоро Иран ще успее да обогати уран до  90%, като това мнение изрази на конференцията INSS началникът на разузнаването на Израел генерал-майор Аарон Халива, пише mignews.com.

Според него светът скоро ще бъде подложен на изпитание. Към днешна дата Ислямската република никога не се е осмелявала да премине границата на обогатяване на уран.

Халива отбеляза, че през тези 4,5 години, изминали след оттеглянето на САЩ от ядрената сделка, Ислямската република е напреднала в развитието на военния си капацитет.

Генерал-майорът на конференцията също така отбеляза, че Иран обмислял да започне терористична атака срещу световното първенство по футбол и е бил разубеден само поради загриженост за това как Катар може да реагира.

Халива говори и за продължаващите протести в Иран и последиците от тях. Той каза, че режимът е сериозно загрижен, че ще бъде свален от сегашната комбинация от продължителни протести и санкции, наложени му от САЩ и Запада. Въпреки всичко това генерал-майорът не смята, че "режимът е в опасност".

Шефът на разузнаването подчерта, че Хизбула е основният партньор на Техеран, докато много други, спонсорирани от Иран проксита, допринасят по-малко за цялостната стратегия на Иран.

"Иран е разочарован от своите доверени лица", каза Халива.

Въпреки това, въпреки временното разочарование на Иран от неговите проксита, "те няма да спрат. Те няма да спрат в Ирак, Йемен или Сирия", а Израел трябва да е готов за експанзията на аятоласите и в други страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: