Нова подкрепа за Украйна, още ограничения за Русия

Нова подкрепа за Украйна, още ограничения за Русия Снимка: pbs.org

Страните-членки на НАТО вече могат да предоставят на Украйна оръжия с компоненти, произведени в Израел, пише в. "Аарец".

Тел Авив досега демонстрира неутралитет, но взе това решение по искане на Белия дом, като ще финансира чрез посредници някои от доставките с "милиони долари" от националния си бюджет. Според "Аарец", става дума например за Великобритания, която ще доставя на Украйна системи с израелски компоненти за управление на огън.

Шведският парламент одобри рекордна помощ за Украйна от $ 287 милиона - най-големият отбранителен пакет от Швеция досега, който включва системи за противовъздушна отбрана, лични всъдеходи, лично оборудване, прицелни устройства, палатки и камуфлажни мрежи.

Според Министерството на отбраната на Финландия, страната ще предостави нов пакет военна помощ на Украйна на стойност около € 55,6 милиона,. Това е десетият пакет оборудване и оръжия, които Финландия предоставя на въоръжените сили на Украйна от началото на руската инвазия.

Договорите за тази допълнителна помощ за Украйна бяха подписани, след като на 15 ноември в Полша падна ракета и уби двама души. 

Същевременно, от 1 декември Турция ще затвори Босфора и Дарданелите за кораби, превозващи руски петрол, ако нямат застрахователно покритие, съобщи Bloomberg, позовавайки се на писмо на турското министерство на транспорта до корабните компании. Турски служител от системата за морски контрол потвърди пред новинарската агенция, че разпореждането цели да гарантира сигурността на проливите и се въвежда във връзка с европейските санкции, въпреки че Турция официално не ги подкрепя. 

Новият санкционен режим, който влиза в сила от 5 декември, може да блокира целия износ на руски петрол от Новоросийск - около 650 000 барела на ден.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: