Борсовите цени на газа в Европа паднаха със седем процента

Борсовите цени на газа в Европа паднаха със седем процента

ICE: Европейските цени на газа паднаха под $1100 за хиляда кубически метра в петък

Борсовите цени на газа в Европа губят 7% на търговете в петък и след като се покачиха до почти 1250 долара за 1000 кубически метра в предходните дни, отново падат под 1100 долара, сочат данни на лондонската борса ICE.

Най-близкият - декемврийски - фючърс по индекса на най-големия европейски хъб TTF, откри търговията с понижение от 4,7%, при 1118 долара за хиляда кубически метра. Цената на газа в 11 часа бе 1088,1 долара (-7,2%). Динамиката на котировките се основава на прогнозната цена от предходния търговски ден - 1173 долара за хиляда кубически метра.

В същото време цените на спот пазара са много по-ниски. Цената на договорите за газ с доставка "ден напред" - 11 ноември - е почти 790 долара за хиляда кубически метра, според борсата EEX.

В същото време средната цена на спот договорите през ноември е още по-ниска - около 580 долара, което е около половината от средната цена на фючърси през ноември и 1,7 пъти по-малко от средната цена на спот договорите през ноември миналата година (около 1000 долара ), сочат данните на компанията Elexys.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: