Midterms: полупобеда или полупоражение на републиканците?

Midterms: полупобеда или полупоражение на републиканците? Снимка: стопкадър Euronews

С преброяването на гласовете на американските избиратели се отдалечава перспективата за "червена вълна", която може да осигури на фаворитите в надпреварата - републиканците - пълен контрол над Конгреса и сериозно да усложни оставащите 2 години от президентството на Джо Байдън

Демократите се представиха по-добре от очакваното на междинните избори, които традиционно преобръщат управляващото мнозинство в законодателния орган. Сред знаковите победи на демократите са сенаторското място в Пенсилвания, както и успехът на изборите за губернатори в Мериленд и Масачузетс.

„Демокрацията е на кръстопът“

Настоящата кампания беше много по-напрегната, отколкото си мислехме. Тя също така показа колко е разделена страната. Обществото е поляризирано повече от всякога. Затова смятам, че изборите през 2024 г. ще се проведат с рекордна активност. Американската демокрация е на кръстопът, сред кандидатите има много, които не признават резултатите от предишната президентска надпревара.Затова е толкова важно изборите да са свободни и честни и никой да не оспори резултата им", обяснява политологът Наташа Линдстед от университета Есекс-Колчестър.

Пътят към реванша

Доналд Тръмп очакваше триумфът на неговата партия да бъде трамплин за нова битка за Белия дом. Най-близките сътрудници на милиардера спечелиха изборите за Сената от Охайо и за Камарата на представителите от Джорджия. Победа празнуват и евентуалните му конкуренти - губернаторите на Флорида Рон ДеСантис и на Тексас - Грег Абът.

Докато Голямата стара партия има надмощие в долната камара, демократите и републиканците са наравно в изборите за Сената.

Развръзката на интригата може да се забави до декември, когато ще се проведе втори тур в щата Джорджия, където нито един от кандидатите за сенатори не спечели повече от 50% от гласовете.

*Midterms - междинни избори

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: