България в момента има най-евтините горива в Европа

България в момента има най-евтините горива в Европа Снимка: pikist.com

Вицепремиерът Алексиев: Колкото повече горива се преработват в страната, толкова по-добри ще са цените за потребителите

„България в момента има най-евтините горива в Европа, което е сериозен успех. Ще продължим да работим в тази посока." Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев в отговор на въпроси от медии. 

Той припомни, че е подготвено и поставено на обществено обсъждане решение на Министерски съвет за разрешаване на износа на произведените в рафинерията в Бургас горива – бензин, мазут, газьол.

Христо Алексиев бе категоричен, че износът или реекспортът на суров петрол от България е абсолютно забранен. „Износът на нефтопродукти и в момента не е забранен. Продължаваме настоящата ситуация. Предишното редовно правителство на България е поискало дерогация за внос на суров петрол. Защо тогава да ограничаваме производството на своята рафинерия само до вътрешно потребление, вместо тези горива да се изнасят?“. 

Вицепремиерът посочи, че ако се преработват горива в по-голям мащаб, рафинерията може да си позволи по-добри цени за потребителите. По думите му по този начин България ще запази своето външнотърговско салдо и експортна ориентираност. С новите промени, които предлага служебното правителство, ще има възможност да бъдат обложени свръхпечалбите на тези, които произвеждат, преработват и търгуват с нефтопродукти.

Христо Алексиев информира, че предстои да бъде внесен законопроект в Народното събрание, който регламентира облагането на свръхпечалбите.

„Калкулациите, които сме направили показват, че свръхпечалбите от търговията и производството на горива, могат да донесат на бюджета между 800 милиона лв. и 1 милиард лв. догодина. За тази година очакваните приходи са около 100 милиона лева”, добави той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: