България отчита двоен ръст на износа за Саудитска Арабия през 2021 г.

България отчита двоен ръст на износа за Саудитска Арабия през 2021 г. Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

През миналата година България отчита двоен ръст на износа за Кралство Саудитска Арабия спрямо 2020 г. Той възлиза на над 230 млн. щ.д., което е рекордна стойност за 10-годишен период назад. 

Това стана ясно, по време на посещение на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Рияд. Той участва в международния форум „Future Investment Initiative“, който е едно от най-авторитетните събития в региона. Участие в него взимат представители на над 100 държави. 

Инвестиционна карта на България на база суровините, които се добиват у нас, бе представена от министър Стоянов по време на среща с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на индустрията и природните ресурси на Кралство Саудитска Арабия. 

Компании от арабската държава имат интерес да се задълбочи сътрудничеството и да се проучат възможностите за партньорство. България бе поканена и да представи възможностите за инвестиции и капацитета на минно-добивната си промишленост по време на отраслов форум в Рияд. 

България да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една от най-големите саудитска компании в химическата индустрия. Това бе обсъдено по време на среща на министър Стоянов с Халид Хашим Алдабаг, изпълнителен директор на „SABIC“. Компанията има интерес за инвестиция в локация, която да даде достъп до единния европейски пазар и добри транспортни връзки. .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: